Suriyeli baba-oğul Al-Rukban mülteci kampından ayrılarak döndükleri ülkelerinde Beşar Esed rejiminin hapishanesinde işkenceyle can verdi.

Palmyra ve Badia Kabile Konseyi, Moayad al-Obaid ve Abdulaziz Al-Obaid’in Sednaya hapishanesinde ölümüne işkence gördüklerini açıkladı.

İkili, daha önce Ürdün'ün güneydoğu sınırında bulunan yerinden edilmiş Suriyelilerin kaldığı Rukban kampında yaşıyordu. Ancak kamptaki koşulların giderek kötüleşmesi nedeniyle 2020'de ayrılmaya karar verdiler.

Suriyelilerin rejimle uzlaşıp topraklarına geri dönmelerine izin vermekten sorumlu Suriye Kızılayı, Rusya Suriye Uzlaşma Merkezi ve Esed rejimine geri dönme şartlarını yerine getirdikleri bildirildi. Daha sonra Humus'un doğu kırsalındaki memleketleri Karyatayn'a döndüler.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne (SOHR) göre, yeniden yerleştirilmelerinden sadece iki ay sonra rejim güçleri ve Hizbullah bağlantılı milisler tarafından tutuklandılar.

30 Ekim'de ise baba ve oğlunun ölüm haberi ailelerine ulaştı.

"مؤيد العبيد" وابنه "عبد العزيز" عادوا الى مناطق نظام الاسد بسوريا عام 2020 بعد ان وقعوا على المصالحه ليتم بعدها اعتقالهم وارسالهم الى سجن #صيدنايا، قتلوا تحت التعذيب اليوم pic.twitter.com/do5oD9lsGg

— عمر مدنيه (@Omar_Madaniah) October 31, 2022">http://