İletişim Başkanı Burhanettin Duran, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Vatikan Devlet Başkanı Papa 14. Leo ile gerçekleştirdiği kritik görüşmeye ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Duran, bu görüşmenin sadece Türkiye-Vatikan ikili ilişkilerinin ötesinde, küresel barış ve vicdan arayışının merkezine oturduğunu vurguladı.
Görüşmede Türkiye-Vatikan ilişkilerinin yanı sıra, Filistin’de yaşananlar başta olmak üzere insanlığın ortak vicdanını ilgilendiren konular ile güncel bölgesel ve küresel gelişmeler detaylıca ele alındı.
Ankara'nın mesajı: Barış kıvılcımını canlı tutmak
İletişim Başkanı Duran'ın ifadelerine göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşmede aktardığı mesajların hem Türk-İslam dünyasına hem de Hristiyan coğrafyasına ulaşması, dünyadaki barış umutlarının artması açısından büyük önem taşıyor.
Duran, Türkiye’nin bölgesel ve küresel krizlerin dışında kalmak yerine, barış ve adalet adına aktif sorumluluk alma iradesini net bir şekilde gösterdiğini belirtti. Bu sorumluluğun, sadece çatışmaları durdurmak değil, aynı zamanda insanlığın ortak vicdanını korumak anlamına geldiğini vurguladı. Türkiye'nin Rusya-Ukrayna Savaşı'nın sonlandırılmasına yönelik verdiği destek ve katkı, bu iradenin en somut örneği olarak öne çıkarıldı.
İslam düşmanlığı ve Filistin soykırımı uyarısı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede Batı’da giderek artan İslam düşmanlığı ve nefret söylemi tehlikesine de dikkat çekti. Duran, bu söylemin toplumları zehirlediğini ve görmezden gelinemez bir boyuta ulaştığını belirterek, "İslam düşmanlığı ve yabancı karşıtlığı, kimseye bir şey kazandırmaz, aksine kaybettirir. Bu anlayış, toplumların birlikte yaşama kültürünü hedef alan tehlikeli bir zihniyet kırılmasıdır," değerlendirmesini yaptı.
Erdoğan’ın Vatikan’daki temaslarında ayrıca, İsrail'in Gazze'de gerçekleştirdiği soykırıma dikkati çekildi. Cumhurbaşkanı, mazlum Filistin halkıyla dayanışmayı insani ve ahlaki bir sorumluluk olarak gördüklerini bir kez daha güçlü bir biçimde vurguladı. Duran, konuşmasını "Bugün değerlere saygının hâkim olduğu bir dünyada barışın sesi ne kadar gür çıkarsa, insanlık adına umut da o kadar hızlı filizlenecektir," sözleriyle tamamladı.




