Guardian’da yer alan habere göre, Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, ülkesinin coğrafyasını yansıttığı ve uluslararası simgeselliği olduğu için yeni başkentlerinin “takımada” manasına gelen “Nusantara” ismini alacağını belirtti.

Ulusal Kalkınma Planlama Bakanı Suharso Monoarfa, Devlet Başkanı Widodo’nun “Nusantara” ismini 80 isim arasından seçtiğini bildirdi.

Nusantara isminin ülkenin geneli için kullanılan bir isim olduğu ve dolayısıyla kafa karıştırıcı olacağı eleştirileri yapıldı.

Endonezya Parlamentosunda yeni başkentle ilgili yasa tasarısının kabul edilmesinden sonra Nusantara’daki inşaatın bu yıl içerisinde başlaması planlanıyor.

2019’da başkentini taşımayı planlayan Endonezya, kovid-19 salgını sebebiyle taşınma işlemini ertelemişti. Yeni plana göre ise hükümet binalarının taşınmasıyla beraber sürecin 2024 yılında tamamlanması bekleniyor.

Yeni sistemde, Jakarta ticari ve finans merkezi olarak kalacakken, Cava’dan 4 kat büyük ve Cakarta’nın 2 bin kilometre kuzeydoğusunda bulunan Doğu Kalimantan ise hükümet binalarına ev sahipliği yaparak idari başkent olacak.

Endonezya hükümeti, mevcut başkent Cakarta’dan yüksek nüfus, her yıl yaşanan sel gibi doğal afetler ve altyapı sorunlarını düşünerek taşımak istiyor.

Widodo hükümeti ayrıca, ülke nüfusunun yüzde 60’tan ve ekonomik faaliyetlerinin yarısından fazlasına ev sahipliği yapan Cava adasındaki yükü azaltıp, milli serveti ülke geneline yaymayı hedefliyor.

Çevreciler, taşınmanın orangutan, güneş ayıları ve uzun burunlu maymunlara ev sahipliği yapan yağmur ormanlarının yer aldığı Doğu Kalimantan’da çevre kirliliğini artıracağı uyarısında bulunuyor.