Girit'te yerel bir televizyona konuşan Çipras, Yunanistan'ın dış politika tercihlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"TÜRKİYE YÜKSELİYOR" SÖYLEMİ

Çipras, Yunanistan hükümeti ve ülkedeki bazı çevrelerin "Türkiye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın izole edildiği"ne ilişkin iddialarının doğru olmadığını dile getirerek, "Türkiye güçleniyor. Jeopolitik açıdan kritik bir güç olarak ortaya çıkıyor. Önemli bir bölgesel güç." dedi.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in Rusya karşıtı, Batı taraftarı bir politika izlemesine karşılık Türkiye'nin Batı'nın gözünde yükselmemesi beklentisi içine girdiğine değinen Çipras, "Aksi oluyor, biz ortaya çıktıkça Türkiye yükseliyor." ifadelerini kullandı.

Çipras, Yunanistan'ın Ukrayna'ya yapmış olduğu silah yardımını da tenkit etti ve Ukrayna'ya bu yardımın yapılmasını Yunanistan'ın çatışmanın bir yanlısı olduğunu sembolize edebileceği ihtimaline karşı desteklemediğini ifade etti.

Mariupol'deki sivil halkın Türkiye'nin desteğiyle kurtarılmasının hatırlatılması üzerine de Çipras, Mariupol'de yaşayan yaklaşık 140 bin Yunan asıllı Ukrayna vatandaşına işaret etti ve bu insanları kurtarmak için bir fırsat oluşturma veya verme imkanında başarılı olamadıklarını söyledi.

Türkiye ile Yunanistan arasında olan mevcut anlaşmazlıkların uluslararası hukuk temelinde çözülmesini arzu ettiklerini vurgulayan Çipras, "Dolayısıyla kıta sahanlığı ve Münsahır Ekonomik Bölge (MEB) alanlarının belirlenmesi için Uluslararası Adalet Divanına olası bir başvuruyu da istiyoruz." diye konuştu.

Çipras, ABD'nin EastMed doğal gaz boru hattından desteğini geri çekmesine ilişkin olarak da "Burada görüyorum ki biz Batı'ya her şeyi veriyoruz ve Türkiye her şeyi alıyor. Yani sonuçta her açıdan kayıptayız." değerlendirmesinde bulundu.