Pakistan'ın yeni Başbakanı Şahbaz Şerif dün, İmran Han sonrası çok partili koalisyon hükümetinin kurulduğunu beyan etti.

Yeni hükümetin Pakistan’ı 16 ay yönetmesi beklenirken, daha sonra seçimler düzenlenecek. Ancak yeni hükümet, seçimlerin Ağustos 2023'ten önce yapılıp yapılmaması konusunda farklı görüşlere sahip, bu sebeple hükümetin ömrünün ne kadar olacağı net değil.

Bu noktada en kritik atama ise ekonomiyi istikrara kavuşturmak ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile müzakereleri sürdürmekle görevli bir iş adamı ve ekonomist olan 57 yaşındaki Maliye Bakanı Miftah İsmail oldu.

Çin'dan Pakistan'a Milyarlarca Dolarlık Kredi ve Yatırım Sözü

Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsmail'in kamuoyuna duyurulan ilk resmi görüşmesini Çin Büyükelçiliği Maslahatgüzarı ile gerçekleştiği belirtildi.

Pakistan’da yeni hükümetin Çin ile ilişkilerini güçlendirmek istediği ifade edilirken, Pekin, Bir Kuşak Bir Yol girişiminin bir parçası olarak Pakistan'a milyarlarca dolarlık kredi ve yatırım sözü verdi.

2011 yılında Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Hina Rabbani Khar, Pakistan Halk Partisi’nden (PPP) hükümet koalisyonunun bir üyesi oldu.

Enformasyon Bakanı olarak atanan Meryem Aurangzeb, Bakanlar Kurulu’nun 33 bakan ve 3 danışmandan oluştuğunu söyledi.

Koalisyon hükümeti, Cumhurbaşkanı Vekili ve Senato Başkanı Muhammed Sadık Sanjrani başkanlığında düzenlenen yemin töreni gerçekleştirdi. Pakistan haber ajansına göre, yemin törenine Şahbaz Şerif’in yanı sıra Bilavel Butto Zerdari, Pakistan eski Başbakanı Yusuf Rıza Gilani ve Raca Pervez Eşref gibi üst düzey politikacılar, çok sayıda parlamenter ve hükümet yetkilisi katıldı.

Pakistan yeni hükümeti, Müslüman Ligi-Navaz’dan (PML-N), Halk Partisi (PPP), İslam Uleması Cemiyeti (JUI-F) ve Birleşik Halk Hareketi'nden (MQM-P) oluşuyor.