Üsküdar’da "Gazze'yi Unutma" yürüyüşü Üsküdar’da "Gazze'yi Unutma" yürüyüşü

ANKARA (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, kadın kimliğinin, ulusal meclislerde ve yerel yönetimlerde temsili için kritik eşiğin yüzde 33 olduğunu belirterek, 'Altındaki bir oran, kadınların temsil edilmediği anlamına gelmektedir.' ifadesini kullandı.

Nazlıaka, 'Kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmasının 89. yıl dönümüne' ilişkin, yazılı açıklama yaptı.

Türk kadının birçok gelişmiş ülkeden önce eşit yurttaşlığı elde etmenin haklı gururunu yaşadığını kaydeden Nazlıaka, kadınların 1935’te gerçekleşen seçimlerde aday olduğunu ve oy kullandığını hatırlattı.

Nazlıaka, bu gurur tablosunun üzerinden 89 yıl geçmesine rağmen kadınların hala siyasette birçok eşitsizlikle karşı karşıya olduğuna işaret ederek, 'Parlamentolar Arası Birlik'in 2023 verilerine göre dünyada parlamentoda kadın temsilinde 186 ülke arasında en alt sıralara geriledik. Pakistan, Suudi Arabistan ve Somali eşit temsilde bizim önümüzdeler.' değerlendirmesinde bulundu.

OECD'nin Haziran 2023 raporuna göre, Türkiye’de kadınların siyasete katılımının OECD ortalamasının gerisinde kaldığını bildiren Nazlıaka, şunları kaydetti:

'Raporda, Finlandiya'da kabinede kadın temsil oranı yüzde 64,3 iken Türkiye’de bu oran yüzde 5,9'dur. Yine aynı rapora göre, Bakanlar Kurulunda kadın temsili konusunda 42 ülke arasında 38. sırada yer alıyoruz. Parlamentoda kadın temsilinde Güney Kore'den sonra, Bakanlar Kurulunda ise Çekya'dan sonra geliyoruz. Kadın kimliğinin, ulusal meclislerde ve yerel yönetimlerde temsili için kritik eşik yüzde 33'dür. Yüzde 33'ün altındaki bir oran, kadınların temsil edilmediği anlamına gelmektedir. Biz kadınlar için eşitlik mücadelesi, bir hak mücadelesidir. Eşit bir dünya kurmaya kararlıyız. Laik, demokratik ve özgür yarınlar biz kadınların ellerinde yükselecek.'