ChatGPT, yapay zeka ve makine öğrenmesi kullanılarak eğitilen bir dil modeli. Silikon Vadisi'nin yapay zeka alanında öne çıkan araştırma grubu OpenAI tarafından geliştirildi. 30 Kasım’da tüm dünyanın kullanımına sunulan uygulama yaklaşık beş günde, bir milyon kullanıcıya ulaştı.

ChatGPT, sanatsal metinler yazabiliyor, herhangi bir konuda bilgi verebiliyor, hesaplamalar yapabiliyor, kodlama gibi teknik konularda dahi kullanıcılara yardımcı olabiliyor. Deneme sürümünün ücretsiz olarak sunulduğu yapay zeka sohbet robotu, İngilizce'nin yanı sıra aralarında Türkçe'nin de bulunduğu birçok dilde soruları cevaplayabiliyor.

"KULLANICILARIN GERİ BİLDİRİMLERİNDEN BESLENİYOR"

Teknoloji Akademisi kurucusu Devrim Danyal'a göre ChatGPT, kullanıcıların geri bildiriminden besleniyor.

“Ne kadar fazla insan bu ekosistem içerisine dahil olursa, ona bilgi yüklerse ya da ne kadar farklı noktalardan soru sorarsa yelpazesi de o kadar genişlemeye başlıyor. Tabii ki burada cevapladığı soruların hakimiyetini de yavaş yavaş artırmaya başladı.

Ben bunu hep Google Çeviri’den örnek vererek açıklıyorum. 4-5 sene önce kullanan insanlar çok memnun değilken şu anda çoğu işlerini o tarafa devretmeye başladı. Aynı bu mantık üzerinden ChatGPT’yi de değerlendirebiliriz.”

BİR KARAR VERME MEKANİZMASINA EVRİLEBİLİR

ChatGPT, henüz çok sınırlı ve sistem test aşamasında. Bu model, internetten alınan devasa bir metin verisiyle eğitildiği için verdiği bilgiler teyide muhtaç.

Danyal, uygulamanın ilerleyen zamanlarda onaylı, teyide muhtaç olmayan bilgiler vermesi durumunda bir karar verme mekanizmasına doğru evirilebileceği görüşünde.

Nitekim OpenAI Üst Yöneticisi (CEO) Sam Altman yakın süreçte, kullanıcılarla konuşan, soruları cevaplayan ve tavsiyelerde bulunan yardımcı asistanlara sahip olunabileceğini ifade etti.

OpenAI, teknolojisinin daha gelişmiş bir sürümü olan GPT-4 için çalışmalarını sürdürüyor.