Dodik, Bosna Hersek Yüksek Temsilcilik Ofisi (OHR) kararlarına saygı duymadığı gerekçesiyle hakkında açılan dava kapsamında 5'inci kez Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'daki Bosna Hersek Mahkemesi binasına geldi.

Daha önce savunma avukatlarının farklı talepleri üzerine gerçekleşmeyen duruşma, Dodik hakkındaki iddianamenin okunmasıyla bugün başladı.

Bosna Hersek Mahkemesindeki duruşmayı, Hakim Mirsad Strika'nın yerine Sena Uzunovic yürüttü.

Bosna Hersek'teki savaşta öldürülen 1 kişinin daha kimliği belirlendi Bosna Hersek'teki savaşta öldürülen 1 kişinin daha kimliği belirlendi

Uzunovic, Dodik hakkındaki bir sonraki duruşmanın 21 Şubat'ta yapılacağını duyurdu.

Dodik, mahkeme çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, dava sürecinin "tamamen siyasi" olduğunu savundu.

Kendisine karşı bir "linç ortamı" olduğunu söyleyen Dodik, "Bunun nasıl devam edeceğine bakılmaksızın, Bosna Hersek'e vurulacak en büyük darbe olduğunu düşünüyorum." dedi.

Dodik, "Savcılığın sunduğu deliller karşısında bunların ne kadar anlamsız olduğunu kanıtlamak için mücadele etmeye devam edeceğiz." diye konuştu.

Bu arada, Dodik hakkında 5 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Duruşmalar sürekli erteleniyordu

RS Ulusal Meclisi (NSRS), Haziran 2023'te Yüksek Temsilci'nin kararlarının, entitenin Resmi Gazetesi'nde yayımlanmaması yönünde karar almıştı.

Yüksek Temsilci Schmidt ise NSRS'nin bu kararını iptal ettiğini ve yürürlüğe giremeyeceğini açıklamıştı. Schmidt'in açıklamasına rağmen karar yürürlüğe girmişti.

Dodik ve RS Resmi Gazete Müdürü Milos Lukic hakkında OHR kararlarına saygı duymadıkları gerekçesiyle iddianame hazırlanmış ve kabul edilen iddianame kapsamında, Dodik 16 Ekim 2023'te ilk duruşması için mahkemeye gelmişti.

Dodik, ilk duruşmanın ardından devam eden süreçte 4 kez daha mahkemeye gelmiş ancak savunma avukatlarının çeşitli talepler sunması üzerine hakkındaki yargılama süreci başlayamamıştı.