Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, ülkedeki taraflara çatışmaları sona erdirmek için "tavizler vermeleri" çağrısında bulundu.

Grundberg Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Nisan 2022'de varılan ateşkes, yaklaşık altı yıl kapalı kaldıktan sonra havalimanının açılmasını sağladı. Bugün başkent Sana'dan 100. uçuş gerçekleştirildi." ifadelerini kullandı.

Uluslararası Sana Havalimanından gerçekleştirilen uçuşlarda 50 binden fazla kişinin yolculuk yaptığına işaret eden Grundberg, 2 Ekim'de ateşkesin sona ermesinin ardından sonuncusu dün olmak üzere 49 sefer düzenlendiğini aktardı.

Grundberg, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Bu, taviz vermenin önemini ve bunların sivillerin yaşamları üzerindeki olumlu etkilerini hatırlatıyor. Çatışmanın tarafları, çatışmanın etkisini hafifletmek için daha fazla önlem, ulusal bir ateşkes ve çatışmayı sona erdirmek için kapsayıcı bir siyasi süreç konusunda ilerleme kaydetmek amacıyla bunu temel almalıdır."

Yemen'deki kriz

Yemen'de İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

BM Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, 2 Nisan 2022'de Yemen hükümeti ve Husilerin hava, kara ve deniz operasyonlarını 2 ay boyunca durdurmayı kabul ettiğini duyurmuş, ateşkes daha sonra iki defa uzatılmıştı. Taraflar arasında 6 ay süren ateşkes 2 Ekim'de sona ermişti.