BM raportörleri, İsrailli yetkililerin UNRWA personelinin "terör örgütleriyle bağlantıları olduğuna ve 7 Ekim 2023 saldırılarına karıştığına" ilişkin iddiaları üzerine bazı ülkelerin UNRWA'ya finansal desteklerini askıya alması konusunda yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, bağımsız bir incelemenin UNRWA'ya karşı tarafgirlik iddialarına ilişkin kanıt bulunmadığını sunmasından haftalar sonra bazı ülkelerin henüz finansmanı yeniden sağlamamasından hayal kırıklığı duyulduğu bildirildi.

Ekim 2023'te Gazze'ye yönelik saldırının başlamasından bu yana iddiaların artmasının ardından BM Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından emredilen bağımsız incelemenin önemli sayıda UNRWA çalışanının terör örgütleri ile bağlantısı olduğu iddiasının asılsız kaldığını gösterdiği belirtilen açıklamada, "Bu durum, UNRWA'nın bir kez daha kritik zamanlarda siyasi olarak hedef alındığını gösterdi." ifadelerine yer verildi.

BM, üye ve gözlemci ülkeleri 1951 Mülteci Sözleşmesi'ne taraf olmaya çağırdı BM, üye ve gözlemci ülkeleri 1951 Mülteci Sözleşmesi'ne taraf olmaya çağırdı

Açıklamada, Avrupa Birliği'nin (AB) UNRWA'ya fon sağlamak için direnen uluslararası bağışçılara yönelik talebine destek verilerek, ülkelere, UNRWA'ya gecikmeden yeni finans sağlamaları yönünde çağrı yapıldı.

İsrail'deki asılsız iddiaların ardından bazı ülkelerin ayırdıkları fonları durdurma kararlarının, UNRWA'nın Gazze'deki operasyonlarını ciddi şekilde kısıtladığı aktarılan açıklamada, "Başka hiçbir kuruluşun Gazze'deki 2,2 milyon insanın acilen ihtiyaç duyduğu ölçek ve genişlikteki yardımı sunma kapasitesi yok." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, UNRWA'nın görevini ciddi riskler altında yerine getirdiği hatırlatılarak, 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail bombardımanlarında 189 UNRWA personelinin öldürüldüğünün ve kuruluşun çok sayıda tesisinin İsrail tarafından hedef alındığının altı çizildi.

Editör: Meryem Elif Polat