Sözcü Dujarric, günlük basın toplantısında gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Gazze'de insani yardım operasyonlarının kolaylaştırılması için İsrailli yetkililerle görüşmeye devam ettiklerini belirten Dujarric, yardım sürecini daha etkili ve çabuk hale getirmeye çalıştıklarını söyledi.

Almanya: Refah’ta sivillerin korunması en yüksek öncelik olmalı Almanya: Refah’ta sivillerin korunması en yüksek öncelik olmalı

Dujarric, İsrailli yetkililerin BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve kuruma yönelik eleştirilerinin ardından ikili ilişkilerin nasıl seyrettiğine ilişkin soruya, "İsrail ile ilişkiler karmaşık ve zorlayıcı." cevabını verdi.

BM'nin çatışmanın ortasında insani yardım ulaştırmaya çalıştığını ve bunun çok zor olduğunu dile getiren Dujarric, "İsrail ile iletişim kanalları açık ama ilişkiler hala karmaşık ve zorlayıcı." diye konuştu.

Dujarric, Guterres'in İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bu nedenle mi görüşemediği sorusuna ilişkin ise tek iletişim kanalının bu olmadığını ve İsrailli muhataplarıyla yardım erişimi hakkında neredeyse saat başı iletişim kurduklarını kaydetti.

İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, Uluslararası Adalet Divanında İsrail'e yönelik "soykırım" davasının mesnetsiz olduğunu savunarak, "Asıl BM'nin mahkemeye çıkması lazım. BM teröristlerin suç ortağı." ifadesini kullanmıştı.