Blinken, Doha'da Katar Başbakanı Al Sani ile düzenlenen ortak basın toplantısında, "Gazze'deki durumun iyileştirilmesi için öncelikle odaklanılan konuların esirlerin serbest bırakılması ve çatışmalara ara verilmesi" olduğunu açıkladı.

Blinken, görüşmede, yoğun olarak "esirlerin serbest bırakılması ve Gazze'deki vahim insani durumun ele alınmasına yardımcı olmak üzere uzatılmış bir ara verilmesi" konularına odaklandıklarını söyledi.

ABD Savunma Bakanı, İsrail'in Refah'a kara saldırısı öncesi atması gereken adımları atmadığını söyledi ABD Savunma Bakanı, İsrail'in Refah'a kara saldırısı öncesi atması gereken adımları atmadığını söyledi

Yarın İsrail hükümeti ile görüşeceğini belirten Blinken, "Yapılması gereken çok iş var. Ancak bir anlaşmanın mümkün ve hatta gerekli olduğuna inanmaya devam ediyoruz." dedi.

Blinken, "Şu an için uzun süreli bir sükunet sağlamak ve çatışmayı sona erdirmek için izlenecek en etkili yol esirler konusunda bir anlaşmaya varmaktır." ifadesini kullandı.

ABD güçlerine yönelik saldırılar

Bölgedeki ABD üslerine yönelik saldırılara değinen Blinken, "Son birkaç gündür bölgede yürüttüğümüz müdahale devam edecek ve sadece bu saldırıları gerçekleştirenlerin mesajı alması değil, aynı zamanda personelimize yönelik saldırıları durdurmak da çok önemli, biz de gerekeni yapacağız." şeklinde konuştu.

Suriye'de, Irak'ta ve Kızıldeniz'de düzenlenen saldırılar gibi olayların barış ve güvenliğe yönelik her türlü çabayı sabote etme çabası olduğunu belirten Blinken, bu saldırıların hepsinin "İran destekli gruplar tarafından" düzenlendiğini öne sürdü.

Blinken, "İran ve vekilleri bu saldırıları Filistin halkı adına düzenlediklerini iddia ediyorlar. Bu kesinlikle doğru değil ve onların gerçek niyetlerini gizlemek için bir kılıf. Saldırıların bir tanesi bile Filistinlilerin haklarını, güvenliğini ve onurunu daha iyi hale getirmemiştir. Bu faaliyetler İran'ın güç arayışından başka bir şey değil." ifadelerini kullandı.

Bölgedeki gerilimin artmasını istemediklerini kaydeden Blinken, kendi personelinin hayatları tehlike altına girerse karşılık vereceklerini ve ABD'nin bölgedeki faaliyetlerinin şiddete karşılık vermek olduğunu aktardı.

Blinken, "Şiddete karşılık veriyoruz, başlatmıyoruz, gerilimin artmasını körüklemeye değil, önlemeye çalışıyoruz." dedi.