İsrail, işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyinde yer alan Sebastia antik kentinde yeni arkeolojik kazı çalışmalarına başladı. İsrail medyasında yer alan haberlere göre, bu kazılar İsrail'in sivil yönetimine bağlı arkeoloji biriminden Uzi Greenfield tarafından yürütülecek.

İsrail hükümeti, Sebastia'nın M.Ö. 9. ve 8. yüzyıllarda kuzey İsrail Krallığı'nın başkenti olduğunu iddia ediyor. İsrail Miras Bakanı Amihai Eliyahu, Sebastia'nın ulusal ve tarihi miraslarının önemli bir parçası olduğunu belirterek, bölgenin turistik bir cazibe merkezi haline getirilmesini amaçladıklarını ifade etti.

Sebastia, Demir Çağı'ndan (M.Ö. 1200 - 586) modern döneme kadar uzanan kalıntılara ev sahipliği yapıyor. İlk kazılar 1908 yılında Harvard Üniversitesi'nden bir ekip tarafından gerçekleştirilmişti. İsrail hükümeti, Mayıs 2023'te bölgenin restorasyonu ve geliştirilmesi için 32 milyon şekel (9 milyon dolar) bütçe ayırdı. Ayrıca, eski tren istasyonunun yenilenmesi için 4 milyon şekel daha harcanacağı açıklandı.

Filistinli yetkililerden tepki

Bu gelişmeler, Filistinli yetkililer ve bazı uluslararası kuruluşlar tarafından tepkiyle karşılandı. Filistinli yetkililer, UNESCO'ya İsrail'in Sebastia'daki "sömürgeci ve Yahudileştirme" uygulamalarına karşı acil önlem alma çağrısında bulundu. Öte yandan, İsrail'in sivil toplum kuruluşu Emek Şaveh, bu adımı "düşmanca bir ele geçirme" olarak nitelendirdi.

Sebastia, 2012 yılında Filistin tarafından UNESCO'nun geçici miras listesine alınmak üzere başvuruda bulunulmuştu. Ancak, İsrail'in yeni planları, bölgenin Filistin köyüyle olan bağlantısını keserek, turistik bir yerleşkeye dönüştürmeyi hedefliyor. Bu durum, bölgedeki tarihi ve kültürel mirasın korunması konusundaki endişeleri artırıyor.

İsrail, Gazeteci Hasan Eslaih'i şehit etti
İsrail, Gazeteci Hasan Eslaih'i şehit etti
İçeriği Görüntüle

Orta Doğu Haber