Göreve tekrar atanan Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk, ülkeyi demokrasi ile yönetecek nitelikli bir teknokratik hükümet kurma sözü verdi.

25 Ekim'de ordu tarafından görevden alınan, ancak 21 Kasım’da görevine tekrar dönen Hamduk, Sudan'ın üst düzey komutanları ile yaptığı 14 maddelik anlaşma gereğince bağımsız teknokratik bir hükümet kuracağını söyledi.

Hamduk, şu anda kurulan kabinenin demokratik yönetime geçmek için Haziran 2023'e kadar bir anayasa komisyonu kurmaya ve seçimler düzenlemeye odaklanacağını söyledi.

General Abdulfettah el-Burhan ile siyasi anlaşmayı imzaladıklarını hatırlatan Hamduk seçimlerin en erken bir yıl sonra yapılacağını bildirdi.

Yapılan anlaşma gereği bakanların atanmasının, başkanlığını el-Burhan'ın yaptığı Egemenlik Konseyi tarafından onaylanacak olması Başbakan Hamduk’un bağımsızlığının sorgulanmasına neden oluyor.

Pek çok kişi anlaşma maddelerine katılmasa da Hamduk, omuzlarına yüklenen sorumluluklardan dolayı anlaşmayı imzaladığını söyledi. Hamduk sözlerine şu şekilde devam etti:

“Kararımı verdim ve bu siyasi anlaşmayı imzaladım bazılarının bu mutabakata katılmayacağını, itiraz edeceğini veya reddedeceğini biliyorum. Kişisel bir kazancım olmadığını yineliyorum, aksi takdirde son yıllarda yaşadığım zorluklara katlanmaz anlaşmayı kabul etmezdim”

SUDAN'DA ASKERİ MÜDAHALE

Başbakan Abdullah Hamduk ile çok sayıda siyasetçi, 25 Ekim sabahı güvenlik güçlerince gözaltına alındı.

Sudan Ordusu Komutanı Burhan, olağanüstü hal (OHAL) ilan ettiklerini, Egemenlik Konseyi ve kabinenin feshedildiğini, ülkedeki tüm kesimleri temsil edecek teknokrat bir hükümet kurulacağını duyurdu.

Egemenlik Konseyi ile yeniden başbakanlığa getirilen Hamduk, 25 Ekim'deki askeri müdahalenin ardından yaşanan yönetim krizini sona erdirmek amacıyla 21 Kasım'da siyasi anlaşmaya imza attı.

Anlaşma kapsamında, Burhan, Hamduk'u başbakanlık görevinden azletme kararını iptal etti.

Ülkede 25 Ekim'de başlayan gösteriler, siyasi mutabakat sonrasında hız kesse de sona ermedi.