Avusturalya ve Çin arasında son dönem içerisinden Solomon Adaları üzeriden yaşanan gerginlik daha da artıyor.Çin nüfuzunun bölgede artışı Avusturalya başta olmak üzere bazı bölge ülkeleri de rahatsız eder durumda.

Avusturalyalı yetkililerin geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada, bir Çin istihbarat gemisinin hassas bir savunma tesisinin 50 deniz mili açığından geçtiğini bildirdi. Bu gözlem; Avusturalya, ABD ve diğer müttefik denizaltıları tarafından kullanılan Exmouth’taki Harold E Holt deniz iletişim istasyonu tarafından tespit edildi.

Avusturalya Başbakan Scott Morrison Cuma günü yaptığı açıklamada, Çin donanma gemisinin Avustralya karasularına girmemesine rağmen Çin'in bölgedeki varlığının "endişe verici" olduğunu söyledi.

Avusturalya Savunma Bakanı Peter Dutton ise yaptığı açıklamada Çin’e ait geminin güneye bu derece yaklaşmasının "saldırganlık eylemi" olarak gördüğünü belirtti.

Çin donanma gemileri, Pasif’teki gücünü hissettirmek amacıyla Avusturalya’nın kuzey ve doğu kıyılarını takip altında tutuyor. Geçtiğimiz yıl Çin gemisi, Avusturalya ve ABD ordusunun ortak yürüttüğü tatbikatları yakından izledi. Çin’in aktiviteleri bununla da sınırılı kalmadı ve Avusturalya ordusuna ait deniz devriye uçaklarından birine yönlendirilmiş bir lazer ışığı tespit edildiği gelen haberler arasındaydı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian ise Avustural'nın vermiş olduğu tepkiler için ise, "Çin'in her zaman uluslararası hukuka uyduğunu ve Avustralyalı politikacıları "alarmcılıktan kaçınmaya" çağırdı.

ÇİN'DEN SOLOMON ADALARINI ZİYARET

Çin dişleri bakanı Wang Yi Avusturalya’da 24 Mayıs’ta yapılacak olan seçimler sonrası Solomon adalarını ziyaret edeceğini duyurdu. Bu ziyaret ise Çin'in Avusturalya'ya bir mesajı olarak algılandı.

AUKUS PAKTI VE AVUSTURALYA'NIN SEÇİMİ

Geçtiğimiz yıl Avusturalya ABD ve İngiltere ile AUKUS Paktı’nı imzaladı. Bu pakt Avusturalya’nın dünyadaki pozisyonunu ortaya koyuyordu. Çin’e karşı ABD yanında yeralması Avusturalya’nın kendi ordusunun da güçlenmesini sağlıyordu. Avusturalya hükümetinin aldığı bu karar ise halkın büyük bir çoğunluğu tarafından da ülke menfaatleriyle örtüşmeyeceği düşünülerek olumlu karşılık bulmadı.

AUKUS NEDİR?

AUKUS (üç üye ülkenin isimlerinin kısaltması), 15 Eylül 2021 tarihinde Avusturalya, Birleşik Krallık ve ABD tarafından ilan edilen üçlü bir güvenlik paktıdır.