İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi ile Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de ikili ve bölgesel meseleler hakkında istişarede bulundu.
İran Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Hindistanlı üst düzey yetkililerle görüşmek ve İran-Hindistan Ortak Komisyonunun 20. toplantısına katılmak üzere Yeni Delhi’de bulunan Erakçi, Hintli mevkidaşı Jaishankar ile görüştü.
Erakçi, İran ile Hindistan arasındaki ilişkilerin tarihi ve kültürel kökenlerine değinerek ülkesinin iki ülke ardındaki ilişkileri çeşitli alanlarda genişletme kararlılığını vurguladı.
Tahran ile Yeni Delhi arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri önemli olarak nitelendiren Erakçi, iki ülke arasında imzalanan 10 yıllık Çabahar İşbirliği Anlaşmasının bazı kısımlarının uygulanmasının öncelikleri arasında olduğunu belirterek ekonomik işbirliğini geliştirme çağrısında bulundu.
Erakçi, Ortak Komisyonun 20. Toplantısının düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi konusunda görüşme fırsatının değerli olduğunu söyledi.
Bölgedeki istikrar ve güvenliğin İran ve dünya açısından önemini vurgulayan Erakçi, bölgede son dönemde yaşanan gerginliklerin ilgili tarafların ileri görüşlülüğü ve sorumlu iradesiyle çözüleceği yönünde ümitli olduğunu ifade etti.

Hindistan Dışişleri Bakanı Jaishankar da Hindistan-İran ikili ilişkilerinin her iki tarafın ilgi duyduğu alanlarda genişlemesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ülkesinin çeşitli alanlarda iş birliği fırsatlarını belirlemeye ve harekete geçirmeye hazır olduğunu vurguladı.
Görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi ile ekonomi, ticaret ve ulaştırma alanlarındaki ikili anlaşmaların hayata geçirilmesi konuları ele alındı.
İki bakan ayrıca, Güney Asya ve Ortadoğu bölgelerindeki son gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunarak, gerginliğin azaltılması, barış ve istikrarın korunması, gerginlik ve çatışmaların yayılmasının önlenmesi için iş birliği ve yardımlaşmanın gerekliliği üzerinde durdu.