Almanya Başbakanı Friedrich Merz, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki askeri operasyonlarını eleştirerek, saldırıların insani sonuçlarının artık kabul edilemez olduğunu belirtti. Alman televizyon kanalı WDR’ye verdiği röportajda Merz, “Açık konuşmak gerekirse, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ndeki amacını artık anlayamıyorum. Son günlerde sivil halka verilen zararlar, Hamas terörizmine karşı bir mücadele olarak haklı gösterilemez.” ifadelerini kullandı.

Merz, Almanya'nın İsrail'e kamuoyu önünde tavsiye verme konusunda diğer ülkelerden daha temkinli davranması gerektiğini belirtse de, “Sınırlar aşıldığında ve uluslararası insancıl hukuk ihlal edildiğinde, Alman başbakanı olarak buna sessiz kalamam.” dedi.

Almanya’da İsrail tartışmaları büyüyor

Merz’in açıklamaları, Almanya'da hükümetin İsrail'e verdiği askeri desteği tartışmaya açtı. Koalisyonun küçük ortağı Sosyal Demokrat Parti'den (SPD) bazı milletvekilleri, Almanya'nın İsrail'e silah ihracatını durdurması gerektiğini savundu. SPD'nin dış politika sözcüsü Adis Ahmetovic, “Alman silahları, insani felaketlerin yayılmasında ve uluslararası hukukun ihlal edilmesinde kullanılmamalıdır.” dedi.

Almanya'nın antisemitizmle mücadele komiseri Felix Klein ise, “Filistinlileri aç bırakmak ve insani durumu kasıtlı olarak kötüleştirmek, İsrail'in var olma hakkını korumakla ilgili değildir. Bu, Almanya'nın devlet politikası için bir gerekçe olamaz.” açıklamasında bulundu.

Kral 3. Charles: Kanada, Kanada olarak kalacak
Kral 3. Charles: Kanada, Kanada olarak kalacak
İçeriği Görüntüle

Uluslararası tepkiler artıyor

Almanya, şimdiye kadar Gazze'deki İsrail ablukasını ve saldırılarını açıkça eleştiren Avrupa liderlerine katılmaktan kaçındı. Ancak İngiltere, Fransa ve Kanada liderleri bu ay İsrail'e sert bir uyarıda bulundu. Ortak bir açıklamada, İsrail'in Gazze ve Batı Şeria'daki saldırılarını kınayan liderler, insani yardım üzerindeki kısıtlamaların kaldırılmaması halinde somut adımlar atacaklarını duyurdu.

Gazze’deki insani kriz derinleşirken, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, İsrail’in Gazze’ye “bir çay kaşığı kadar yardım” gönderdiğini ve bunun mevcut krizi hafifletmek için yetersiz olduğunu söyledi. BM yetkilileri, yaklaşık 14.000 bebeğin insani yardım ulaşmazsa ölüm riski altında olduğunu belirtti.

Doktorlar ve insan hakları örgütleri, İsrail’in sınırlı sayıda yardım kamyonunun girişine izin vermesini bir “duman perdesi” olarak nitelendirerek, bu durumun ablukanın sona erdiği yanılsamasını yaratmayı amaçladığını savundu.

Orta Doğu Haber