ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, günlük basın brifinginde, dün işgal altındaki Kudüs'te yaşanan saldırıya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Miller, İsrail dahil dünyanın neresinde olursa olsun gazetecilerin işlerini özgürce ve güven içinde yapabilmelerinin demokrasi için temel teşkil ettiğini ve bunun korunması gerektiğini belirtti.

Fanatik Yahudi grupların saldırısında gazetecilerin yaralanmasınına ilişkin konuşan Miller, "Bu olayın videolarını ve fotoğraflarını gördük ve bunu kınıyoruz. İsrail dahil gazeteciler dünyanın hiçbir yerinde işlerini yaptığı için saldırıya uğramamalı." dedi.

UNRWA: Gazze'de 7 Ekim'in ardından BM bayrağı altında 560'tan fazla kişi öldürüldü UNRWA: Gazze'de 7 Ekim'in ardından BM bayrağı altında 560'tan fazla kişi öldürüldü

İsrail'in bölgede görev yapan gazetecilerin korunması konusunda sorumluluğu olduğunu hatırlatan ABD'li sözcü, "İsrail'in, insan hakları ve basın özgürlüğü konusundaki kendi açıklamalarına uygun davranmasını ve gazetecileri bu tür saldırılardan korumasını bekliyoruz." diye konuştu

Miller, faillerin sorumlu tutulması ve hesap vermesi gerektiğini belirtti.

Aşırı sağcı fanatik Yahudiler, İsrail'in 1967'de Doğu Kudüs'ü işgal etmesi dolayısıyla 5 Haziran günü provokatif "bayrak yürüyüşü" düzenlemiş, bu esnada bölgede görev yapan Filistinli gazeteci Saif Kwasmi ile İsrail'in Haaretz gazetesi muhabiri Nir Hasson saldırıya uğramış ve yaralanmıştı.

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), olayla ilgili açıklama yapmış ve saldırıları kınamıştı. CPJ, İsrail makamlarının saldırının failleri hakkında hukuki süreç başlatması gerektiğini belirtmişti.

Editör: Meryem Elif Polat