Cezayir’de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine 3 adayın başvurusu kabul edildi Cezayir’de yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine 3 adayın başvurusu kabul edildi

Gazetenin dört kaynaktan aktardığına göre Washington, "İsrail'e geri adım atmaması halinde, İsrail ordusunun Hamas liderlerinin yerini tespit etmesine ve grubun gizli tünellerini bulmasına yardımcı olacak hassas istihbarat da dahil olmak üzere değerli yardımlar teklif etti."

Washington Post ayrıca ABD'nin kuşatma altındaki güney kentinden kaçan Filistinliler için büyük kamplar kurmayı ve Gazze'ye yardım ulaştırmak için altyapı oluşturmaya yardımcı olmayı teklif ettiğini de belirtti. 

Bir başka yetkili de İsrail'in ABD'ye, şehirde mahsur kalan bir milyondan fazla sivilin yaklaşık 800,000'i tahliye edilene kadar ordusunun Refah'ı tamamen işgal etmeyeceğine dair güvence verdiğini söyledi. 

Perşembe günü ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, Hamas liderlerinin yerini tespit etmeye yönelik istihbaratın halihazırda İsrail'e verildiğini söyledi. 

Kirby, "[Hamas lideri Yahya] Sinvar da dahil olmak üzere liderleri hedef almalarına yardımcı olabiliriz, ki açıkçası bunu İsraillilerle birlikte sürekli olarak yapıyoruz" dedi. 

İsrail ordusu, devam eden ateşkes görüşmelerinde Hamas'a baskı yapmayı amaçladığı bildirilen bir operasyonla geçen hafta Mısır'la olan Refah sınır kapısına baskın düzenleyerek ele geçirdi. O zamandan bu yana ayrım gözetmeksizin şehri bombalayan İsrail, aralarında çocukların da bulunduğu onlarca sivili öldürdü ve on binlerce kişiyi zorla yerinden etti. İsrail birlikleri şimdi de Refah'ın doğusuna giriyor.

İsrail aylardır Refah'ın Hamas'ın son kalesi olduğunu iddia ediyor ve grubun silahlı kanadının ve diğer grupların şerit boyunca yerleşik kalmasına rağmen uzun zamandır buraya bir işgal sözü veriyor. Daha önce de Hamas lideri Yahya Sinvar'ın Refah'ta saklandığını söylemişti. 

Kaynaklar 11 Mayıs'ta İsrail medyasına Sinvar'ın Refah'ta olmadığını, bunun yerine Han Yunus kentindeki tünellerde saklandığını söyledi. 24 Nisan'da The New Arab'a konuşan bir Hamas kaynağı ise Sinvar'ın "sahadaki harekete liderlik ettiğini", tünellerde saklanmadığını ve "yer üstündeki" savaşçılarla görüştüğünü söyledi.

Refah'taki operasyon başladığından beri Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları, İsrail'in Hamas'ın kuzeyde yenildiğini iddia ettikten aylar sonra yeniden toplandığını söylediği kuzey Gazze'de olduğu gibi burada da İsrail birlikleriyle şiddetli bir şekilde çatışıyor. 

Hamas'a bağlı Kassam Tugayları 12 Mayıs'ta El-Zeytun mahallesinde İsrail güçlerini ağır kalibreli havan toplarıyla vurdu. Ayrıca kuzeydeki Cebaliye mülteci kampı yakınlarındaki İsrail güçlerini de hedef aldı. 

Filistin İslami Cihad hareketine bağlı Kudüs Tugayları Pazar günü Refah'ın doğusundaki İsrail ordu birliklerini roketlerle hedef aldı. 

Kassam Tugayları önceki gece de Refah sınır kapısının doğusundaki İsrail araçlarına ve askeri birliklerine havan topu saldırısı düzenledi. 

Daily Ummah

Editör: Orta Doğu Haber