ABD Dışişleri Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, Donald Trump yönetiminin Yemen'deki Husi grubunun terör örgütü olarak sınıflandırılması kararını gözden geçirmeye başladığını duyurdu.

Reuters’in aktardığına göre Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, bakanlığın Husi grubunun terör örgütü olarak sınıflandırılması kararını gözden geçirme sürecini en kısa sürede bitirmek ve bu konuda bir karar almak için çalıştığını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı olması için onay bekleyen Anthony Blinken, “Washington, grubu terör örgütü olarak tanımlama sürecini görüşecek” ifadelerini kullanmıştı.

Joe Biden'ın başkanlığı arifesinde Trump yönetimi Husileri terör örgütü kabul eden kararı onaylamıştı.

Karar üzerine yardım kuruluşları ve uluslararası gruplar, ABD’nin kararının Yemen'deki insani duruma olası yansımaları konusunda uyarıda bulundu.

Yemen hükümeti ve Arap Birliği kararı memnuniyetle karşılarken, Husiler ve Hizbullah kararı kınadı. Ayrıca resmen onaylanırsa olacaklarla ilgili tehditte bulundular.

ABD Kongresi üyeleri, Başkan Donald Trump yönetiminin son günlerinde Yemenli Husi grubunu terörizm listesine alma kararını kınamıştı.

Palamento Dış İlişkiler Komitesi başkanı Gregory W. Meeks ve 25 milletvekili dönemin Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'ya ilettiği mesajda, “Trump yönetiminin son günlerinde atılan bu adımın –Birleşmiş Milletlerin deyimiyle- Yemen’de yaşanan büyük insani krizi daha da kötüleştireceğini ve binlerce Yemenliyi tehlikeye atacaktır” ifadelerini kullanmıştı.