Macron’dan Louvre soygununa tepki
Macron’dan Louvre soygununa tepki
İçeriği Görüntüle

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Lüksemburg’da yapılan AB Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın girişinde önemli açıklamalarda bulundu. Kallas, bakanların öncelikli gündeminde Ukrayna'daki son durumun yer aldığını belirtirken, toplantıda İsrail'e yönelik yaptırımların geleceğinin de ele alınacağını söyledi.

Putin’in AB ziyareti "hoş değil"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmek üzere AB ülkesi Macaristan'ın başkenti Budapeşte'ye geleceğinin hatırlatılması üzerine, Kallas sert bir değerlendirme yaptı:

"Bu hoş değil. Hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından tutuklanma kararı olan birinin bir Avrupa ülkesine geldiğini görmek gerçekten hoş değil."

Kallas, görüşmeden çıkacak sonucun daha önemli olduğunu vurgulayarak, Trump’ın da AB gibi Putin'e baskı uygulamasını umduğunu dile getirdi.

İsrail’e yaptırım önerilerinin akıbeti

AB dışişleri bakanlarının Gazze'de 10 Ekim'de ilan edilen ateşkesin ardından güncel durumu da görüşeceklerini dile getiren Kallas, bakanların İsrail’e karşı masadaki yaptırım seçenekleriyle ilgili nasıl bir yol izleneceğini konuşacaklarını bildirdi.

Kallas, ateşkesin durumu değiştirdiğini belirterek, "Geçen haftaki gelişmeler göz önüne alındığında durum elbette değişti" dedi ve ekledi: "Asıl soru, dışişleri bakanlarının bunlarla (yaptırımlar) ne yapmaya karar vereceği."

AB Komisyonu, İsrail’in Gazze’deki eylemleri karşısında neredeyse iki yıllık sessizliğini bozarak, 10 Eylül'de üye ülkelere yaptırım önerilerini açıklamıştı. Bu öneriler şunları içeriyordu:

  • AB-İsrail Ortaklık Anlaşması dahilinde İsrail'le malların serbest dolaşımı hükümlerinin askıya alınarak gümrük vergileri getirilmesi.

  • İşgal altındaki Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler ile onların şiddet içeren eylemlerinden sorumlu tutulan iki bakan Itamar Ben-Gvir ve Bezalel Smotrich hakkında kısıtlamalar.

Bu teklifin kabul edilmesi için AB üyelerinin nitelikli çoğunluğu gerekiyor.

Orta Doğu Haber