Suudi-İran ilişkisi Irak'a nasıl yansır?

Suudi Arabistan ve İran arasında Çin'in garantörlüğünde gerçekleşen yakınlaşma başta Irak olmak üzere bölge ülkelerinde de olumlu etkiye sahip olacak.
  • 17.03.2023, 17:24:16
  • Güncelleme: 1 hafta önce
Suudi-İran ilişkisi Irak'a nasıl yansır?

Suudi Arabistan ve İran anlaşması iki ülke arasındaki ilişkileri normalleştirmeye yönelik olsa da çevre ülkelerde de etkisi görülecek. Bu ülkelerin başında beş tur müzakereye ev  sahipliği yaparak aralarındaki çözüm çabalarına öncülük eden Irak geliyor. İki ülke arasında meydana gelen bu gelişmenin Irak'a ne ölçüde yansıyabileceği konusunda birçok soru gündeme geldi.

Nisan 2021'den bu yana Bağdat, İran ve Suudi Arabistan arasında, her iki ülkenin güvenlik yetkilileri ve diplomatlarının dahil olduğu, düşük düzeyde temsil edilen doğrudan görüşmelere ev sahipliği yapıyor ve eski Irak Başbakanı Mustafa Al-Kazemi, bunların sonuncusu olmak üzere 5 turuna sponsor oldu. Son tur geçtiğimiz yıl nisan ayında gerçekleşti. 

İki ülke arasındaki anlaşmazlığın sona ermesiyle, Cuma günü İran yanlısı milisler Suudi Arabistan'a saldıran ve özellikle Riyad ve Bağdat'ın üzerinde anlaşmaya vardığı yatırımlar konusunda Irak'taki varlığını reddeden açıklamalar yaptı. Bunun içinde Körfez ile elektrik bağlantısı ve Samawa çölünde ıslah çalışmaları da dahil.

Iraklı siyasi analist Jabbar Al-Mashhadani, iki ülke arasında meydana gelen anlaşmayla İran'ın ülkedeki etkisinin azalması durumunda Riyad'ın hatta ABD ve Çin'in de yatırım yapmaktan çekinmeyeceğini ifade ediyor. Bu durum da ekonomisi çok kötü olan Irak için önemli ve büyük bir fırsat ortaya koyuyor. Farklı ülkelerden yatırım ise ülkede güvenliğin tam olarak sağlanmasından geçiyor.

Al-Mashhadani'ye göre İran eğer bölgedeki milislerini çekerse o zaman sadece hükümet üzerinden sağlıklı bir şekilde özellikle Riyad ülkeye yatırım yapabilir. Bunula birlikte Al-Mashhadani, Yemen konusunda Husilerler Suudilerin bir anlaşmaya vardılarsa bu Lübana, Irak ve Suriye'de kesinlikle bir anlaşmaya tanıklık edileceği anlamına geliyor yorumunu yapıyor. 

Aynı zamanda, Şii "koordinasyon çerçevesinin" eski bir üyesi olan Aed Al-Hilali şunları söyledi; "Suudi Arabistan ile İran'ın yakınlaşması için yıllar önce hazırlanan ve ilk görüşmeleri Bağdat ve Muskat'ta gerçekleşen anlaşmanın Irak'ta da olumlu yansımaları mutlaka olacaktır." açıklamasını yaptı. 

Al-Hilali de iki ülke arasındaki anlaşmanın bölgedeki birçok ülkeyi etkileyeceği yönünde.  Iraklı siyasetçi, Suudi-İran anlaşmasının istikrara yol açacağını ve bunun yalnızca Irak'a değil, aynı zamanda refah ve artan kalkınmaya sahip birçok ülkeye, özellikle Orta Doğu bölgesinin enerji açısından zengin olan bu coğrafyaya olumlu yansıyacağını belirtti. 

  • Kaynak: Ortadoğu Haber