Mwe Tone ve Pan köyü sakinleri, hükümete bağlı askeri birliklerin, yönetime karşı olan silahlı grup üyelerini aramak için toplam 400 evi küle çevirdiğini belirtti.
İsmini vermek istemeyen Mwe Tone köyünde yaşayan genç çiftçi, "Çiftçi olarak bir ev inşa etmek için 15 yıl para biriktirdim ve evimden geriye sadece kül yığını kaldı. Sadece benim evim değil, tüm köy küle döndü." İfadelerini kullandı.
Yiyeceğinin ve yaşayacak bir yerinin olmadığını belirten köy sakinleri, insanların kaçacak yeri olmadığını ve ordunun herkesi infaz ettiğini iddia etti.
Pan köyü sakini de "Uluslararası hükümetlere sesleniyorum, orduya karşı herhangi bir adım atmazsanız Myanmar küle dönecek." dedi.
Öte yandan, Myanmar medyası tarafından da yüzlerce evin yakıldığı bilgisi paylaşıldı.
ARAKANLI MÜSLÜMANLARA SOYKIRIM
Myanmar'ın Arakan eyaletinde 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti.
Arakan'daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017'de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı.
BM'ye göre, Ağustos 2017'den sonra Arakan'daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 900 bine ulaştı.
Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayınladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtlamıştı.
BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.
MYANMAR'DAKİ ASKERİ DARBE
Myanmar ordusu, 2020'deki genel seçimlerde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilim yaşanmasının ardından 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu.
Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve 1 yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.
Myanmar ordusunun darbe karşıtı protestocu ve isyancı gruplara silahlı müdahalesi sonucu bugüne kadar 902 kişi hayatını kaybederken, binlerce gösterici ise gözaltına alındı.
Bu arada, Siyasi Tutuklulara Yardım Kuruluşuna (AAPP) göre, ülkede darbeden bu yana yaklaşık 1400 kişi hayatını kaybetti, 10 bine yakın kişi gözaltına alındı.
Ülkede geniş katılımlı gösteriler sürerken üst düzey hükümet yetkililerinin, askeri mahkemede yargılanmalarına devam ediliyor.