Lübnan Hükümeti, ülkede İran Devrim Muhafızları varlığının kanıtlanması durumunda sert önlemler alınacağını açıkladı.
Lübnan Enformasyon Bakanı Paul Morcos, Perşembe günü yaptığı açıklamada, Lübnan topraklarında İran Devrim Muhafızları (DMO) unsurlarının varlığının kanıtlanması durumunda hükümetin gerekli tüm önlemleri alacağını duyurdu. Morcos, toplumsal barışı bozmaya yönelik her türlü girişimin en ağır şekilde cezalandırılacağını vurguladı.
Lübnan’dan İran’a Diplomatik Nota
Bakan Morcos, Başbakan Nevvaf Selam’ın Dışişleri Bakanı’ndan Beyrut’taki İran Büyükelçiliği yetkililerini çağırmasını ve diplomatik ilişkiler çerçevesinde uygun adımların atılmasını talep ettiğini belirtti. Hükümet toplantısında Devrim Muhafızları’nın varlığına dair kesin bir kanıt sunulmamış olsa da, Morcos bu varsayımın doğrulanması durumunda durumun gerektirdiği tüm idari ve hukuki süreçlerin tereddütsüz işletileceğini ifade etti.
Mezhepçi Kışkırtmaya Hukuki Engel
Hükümet toplantısının bir diğer önemli gündem maddesi ise sosyal medya ve basın üzerinden yürütülen kışkırtıcı yayınlar oldu. Bakan Morcos, özellikle Hristiyanlara ve farklı inanç gruplarına yönelik nefret söylemlerinin toplumsal barışı tehdit ettiğini belirtti. Adalet Bakanı’nın talimatıyla Başsavcılığın bu tür kışkırtmalarda bulunanlara karşı yasal yaptırımları derhal uygulayacağı bildirildi. Öte yandan Morcos, İsrail’in sınırdaki askeri tahkimatı ve Lübnan içlerine yönelik saldırıları hakkındaki soruları, gündem maddesi olmadığı gerekçesiyle yanıtsız bıraktı.
Hizbullah ve DMO’dan Ortak Saldırı İddiası
Lübnan’da yükselen bu diplomatik tansiyonun arkasında, Çarşamba günü İran Devrim Muhafızları tarafından yapılan çarpıcı bir açıklama yatıyor. Devrim Muhafızları, Hizbullah ile koordineli olarak İsrail genelinde 50’den fazla hedefi vurduklarını duyurmuştu. Hayfa’dan Tel Aviv’e ve Beerşeba’ya kadar geniş bir alana yayılan bu 5 saatlik operasyonda balistik füzeler ve kamikaze İHA’ların kullanıldığı iddia edilmişti. Beyrut yönetimi, bu tür askeri faaliyetlerin Lübnan’ın resmi egemenliği dışında yürütülmesine dair endişelerini bu son diplomatik çıkışla net bir şekilde ortaya koydu.


