Tel Aviv'de gerçekleşen son işgalci İsrail kabine toplantısı, beklenen gündem maddelerinin önüne geçen Türkiye tartışması nedeniyle tansiyonun tavan yaptığı bir ortama sahne oldu. İki ülke ilişkilerinin zaten Filistin meselesi üzerinden gergin olduğu bir dönemde, kabine üyelerinin Türkiye'ye yönelik sert tutumları siyasi bir krizi tetikledi.

Tartışmanın fitilini ateşleyen çıkış, İsrail Diaspora ve Antisemitizmle Mücadele Bakanı Amichai Chikli'den geldi. Bakan Chikli, Türkiye'nin son dönemdeki politikalarına ve Cumhurbaşkanı'nın açıklamalarına tepki göstererek, "Türk varlıklarını yasaklayın" çağrısında bulundu. Chikli'nin talepleri arasında özellikle iki kritik adım öne çıktı:

  1. Türk konsolosluklarının kapatılması: Türkiye'nin Kudüs ve Tel Aviv'deki konsolosluklarının derhal kapatılması.

  2. TİKA'nın yasaklanması: Türkiye'nin insani yardım ve kalkınma projelerini yürüten resmi kurumu olan TİKA'nın (Türk İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı) İsrail'deki faaliyetlerinin tamamen yasaklanması.

Bakanın bu radikal çağrısı, kabine içindeki diğer bakanların sert tepkileriyle karşılaştı ve toplantı bir anda hararetli bir siyasi atışma alanına dönüştü. Bazı bakanlar, bu türden tek taraflı ve sert adımların iki ülke arasındaki diplomatik kanalları tamamen koparacağı ve zaten kırılgan olan bölge dengelerine zarar vereceği yönünde uyarılarda bulundu. Ancak, Chikli'nin çağrısına destek veren şahin kanat bakanlar da oldu.

Bu kabine içi krizin ardından, soykırımcı İsrail'in önde gelen medya kuruluşları da propagandayı destekleyici bir pozisyon aldı. Özellikle Bakan Chikli'nin dile getirdiği iddia ve talepleri manşetlerine taşıyan İsrail medyası, kamuoyunda Türkiye karşıtı bir algı oluşturmaya çalıştı.

Yaşanan bu gelişmeler, işgalci İsrail hükümetinin Türkiye ile ilişkileri koparma noktasına getirebilecek bir iç baskı altında olduğunu gösteriyor. Türkiye, Kudüs'ün statüsü ve Gazze'deki insani kriz konularında uluslararası arenada İsrail'e karşı en net tavrı koyan ülkelerden biri olmaya devam ederken, bu türden boykot çağrılarının fiiliyata geçip geçmeyeceği merak konusu.

Daily Ummah

BM raportörleri: İsrail, ateşkese rağmen 339 Filistinliyi öldürdü
BM raportörleri: İsrail, ateşkese rağmen 339 Filistinliyi öldürdü
İçeriği Görüntüle