İsviçre'nin Le Temps gazetesine konuşan HTŞ Şeriat Konseyi üyesi Abdul Rahim Atoun, HTŞ’nin Batı için bir tehdit olmadığını vurgulayrak ilişkileri normalleştirmek istediklerini söyledi.
İdlib’de hakimiyetini sürdüren HTŞ’den, Batılı ülkelere bölgeye yardım göndermeleri çağrısı geldi.
SKH Başbakanı Keda: AB, Suriye’deki durumun gerçekliğini anlamalı
İdlib’de son üç yıldır yürürlükte olan yerel Suriye Kurtuluş Hükümeti (SKH), El Kaide'nin Suriye kolu olan El Nusra'nın varisi kabul edilen HTŞ’den resmi olarak ayrı olarak kabul ediliyor.
SKH Başbakanı Ali Keda, Le Temps’a yaptığı açıklamada Batılı ülkelere seslenerek, şunları söyledi: “Avrupa Birliği, Suriye'deki durumun gerçekliğini anlamalı. Suriye halkı barış istiyor ama ülke yöneten rejim terörist. Bununla mücadele etmek için diğer ülkelerle uluslararası ilişkiler kurmamız gerekiyor. Hiçbir şeyi olmayan Suriyeliler için suya, elektriğe, yiyeceğe, işe ihtiyacımız var... Bunun için uluslararası kuruluşların hükümetimizle koordineli çalışması gerekiyor” dedi.
Uluslararası kuruluşların SKH ile işbirliği yaparak İdlib'e uluslararası yardım yapmalarını şart koşan Keda, "Uluslararası kuruluşlar, Kurtuluş Hükümeti ile işbirliği içinde yardım yapmalıdır" diye konuştu.
Atoun: Grubumuz Batı için bir tehdit değil
HTS Şeriat Konseyi Başkanı Şeyh Abdül Rahim Atoun da, tıpkı SKH Başbakanı Keda gibi yerel halkın daha fazla destek alması gerektiğinin altını çiziyor.
Atoun, Le Temps’a yaptığı açıklamada, “Şu anda gerçek imajımızı sunmaya çalışıyoruz. Mesele daha karanlık veya daha güzel bir portre yapmak değil, gerçeği göstermek. Buradaki insanlar IŞİD’in hâkim olduğu dönemdeki Rakka’ya benzemiyor. Grubumuz Batı için bir tehdit değil. Bölgenin yeniden inşa edilmesi için uluslararası yardıma ihtiyacı var. Rejime ve müttefiklerine karşı savaşan en son grup biziz ancak yardım olmadan onu ortadan kaldıramayacağız" dedi.
İdeolojisinde zaman içinde meydana gelen değişikliklere rağmen HTŞ’nin içinde kalmaya devam etmiş bir isim olarak Atoun, grubun meşru zeminde hareket etmesini amaçlayan en önde gelen isimlerden biri olarak kabul ediliyor.
HTŞ’nin geçirdiği dönüşüm
Heyeti Tahrir el Şam, ilk kez 2012 yılında El Kaide’nin Suriye kolu olarak El Nusra Cephesi adıyla ortaya çıktı. Ardından El Kaide ile birlikteliğini kestiğini duyuran grup birkaç farklı fraksiyonla birleşti. Bu birleşmeden sonra adını Fetih El Şam olarak değiştiren grup 2017 yılında adını Heyet-i Tahrir el Şam (HTŞ) olarak değiştirdi.
Suriye merkezli Enab Baladi internet sitesine göre, yaşanan bu dönüşümün ardından grubun önde gelen isimlerinden bazıları HTŞ’yi, “Türkiye ile ilişkide olmak ve söylenenleri uygulamak, Türk-Rus ortak devriyesinin yürütülmesine izin vermek ve yolsuzlukla” suçlayarak geçen yıl yollarını ayırdı.
İdlib’in acil yardıma ihtiyacı var
Tüm dünyada binlerce kişinin ölümüne neden olan yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle Ağustos ayında İdlib’de ilk ölüm gerçekleşti. Şu anda İdlib’de yaklaşık 60 kişinin enfekte olduğuna inanılıyor. Şayet salgın bölgede yayılırsa durum çok hızlı bir şekilde felakete dönüşebilir.
Öte yandan Suriye'nin kuzeybatısında HTŞ’nin kontrol ettiği bölgede nüfusun 4,1 milyon olduğu ve bunun 2,8 milyonu yardıma muhtaç olduğu bildiriliyor.
Buna rağmen, Rusya'nın itirazını takiben BM Güvenlik Konseyi kararına göre, Bab el-Salameh kapısından yardım girişi durduruldu. Geçen temmuz ayından bu yana bölgeye sadece Bab El Hava kapısından yardım girişi oluyor.