Yedioth Ahronoth'un haberine göre Hamas, Mervan Barguti, Ahmed Saadat ve Abdullah Bergusi'nin herhangi bir yeni anlaşmada serbest bırakılmasında ısrar ediyor.

El Fetih'in Merkez Komite üyesi olan 64 yaşındaki Barguti, Filistin kamuoyu yoklamalarına göre Ramallah merkezli Filistin Yönetimi'nin başkanlığı için en favori isim.

Barguti 2002 yılında İsrail tarafından tutuklanmış ve beş kez müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

Gazete Barguti'nin "Filistin Yönetimi'nin çehresini değiştirebileceğini" yazdı. Hapiste olmasına rağmen Barguti güçlü bir desteğe sahip ve işgal altındaki Batı Şeria'da sahadaki olayları etkileyebiliyor.

Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) Genel Sekreteri Saadat, 2001 yılında İsrail Turizm Bakanı Rehavam Ze'evi'nin öldürülmesiyle ilgili olarak 2008 yılında tutuklanmış ve 30 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Abdullah Bergusi ise Hamas'ın üst düzey liderlerinden biri ve İsraillilere yönelik saldırı iddiaları nedeniyle çok sayıda müebbet hapis cezasına çarptırılmış durumda.

İsrail, 2011 yılında Hamas ile yapılan ve 1000'den fazla Filistinli tutukluya karşılık İsrailli asker Gilad Şalit'in serbest bırakıldığı bir önceki esir takası anlaşmasına bu üç lideri dahil etmeyi reddetmişti.

Haberle ilgili olarak İsrail hükümetinden hemen bir yorum gelmedi.

İsrail'in Gazze'ye açtığı savaş Mısır ekonomisine nasıl kan kaybettiriyor? İsrail'in Gazze'ye açtığı savaş Mısır ekonomisine nasıl kan kaybettiriyor?

Hamas'ın siyasi lideri İsmail Haniye, Mısır'ın Filistinli grup ile İsrail arasında yeni bir rehine takası anlaşmasına aracılık etme çabaları çerçevesinde Çarşamba günü Kahire'ye geldi.

Ancak Kassam Tugayları sözcüsü Ebu Ubeyde dün yaptığı açıklamada, hareketin İsrail'in kuşatma altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik savaşını durdurmadan herhangi bir esir takası görüşmesine girmeyi reddettiğini söyledi.

24-30 Kasım tarihleri arasında Gazze'de bir hafta süren insani yardım arası sırasında Hamas, 71'i kadın ve 169'u çocuk olmak üzere 240 Filistinli karşılığında 81 İsrailli ve 24 yabancıyı serbest bıraktı.

Yaklaşık 130 İsrailli Gazze'de savaş esiri olarak tutuluyor.

Orta Doğu Haber