Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan savaştan sonra ilk kez Ukrayna'ya gidiyor. Cumhurbaşkanı, Lviv’de Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile bir araya gelecek.

Masadaki iki başlık tahıl koridorunun işlerliğinin arttırılması ve savaşın diplomatik yollarla çözümü için atılacak adımlar.

İki lider arasındaki görüşmede, stratejik ortaklık düzeyindeki Türkiye-Ukrayna ilişkileri tüm yönleriyle değerlendirilecek. Görüşmede, Ukrayna tahılının dünya pazarlarına ihracı amacıyla teşkil edilen mekanizmanın faaliyetleri ele alınacak.

Erdoğan'ın ziyareti sırasında Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de Ukrayna'da olacak. Bu kapsamda Erdoğan, Zelenski ve Guterres‘in de katılımıyla üçlü bir zirve gerçekleştirilmesi de öngörülüyor.

Görüşmede ele alınması beklenen konular arasında Rusya ile Ukrayna arasındaki esir takasına Türkiye’nin aracılık etmesi de yer alıyor.

Savaş öncesinde Ukrayna’da olan ve orada kalan Türk Hava Kuvvetleri’ne ait iki adet A440M uçağının Türkiye’ye dönmesi de masadaki konular arasında.

TÜRKİYE’NİN EV SAHİPLİĞİNDE GÖRÜŞME

NATO üyesi Türkiye'nin Ukrayna-Rusya arasında yürüttüğü yoğun diplomasi, küresel platformda Ankara'nın barış arayışlarında öne çıkan bir başkent olmasını sağladı. Türkiye, altı aydır süren savaşın bir an evvel sona erdirilmesi için mart ayında Antalya'da Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanlarının bir araya getirilmesini sağlamış ardından da İstanbul'da ateşkes müzakerelerini başlatmış, ancak görüşmeler sonuçsuz kalmıştı. Erdoğan'ın ajandasında müzakerelerin sürdürülmesi isteği ile liderler seviyesinde görüşme konusunun yer alması öngörülüyor.

KİEV’İN DEMİR TALEBİ VAR

Ambarlarındaki 20 milyon tondan fazla tahılı dünyaya Türkiye ve BM sayesinde ulaştırabilen Ukrayna, Ankara'dan tahıl koridorunun demir sevkiyatına sağlayacak biçimde genişletilmesini talep etmişti. Türkiye’nin öneri konusundaki görüşleri de Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ilk ağızdan bildirilecek.

UKRAYNA'NIN YENİDEN İMARI

24 Şubat başlayan savaşta Rusya, Ukrayna'nın altyapısını büyük ölçüde yok etti. Kiev yönetimi bu konuda uluslararası toplumdan destek beklerken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan bu konuda yardım talep etmesi bekleniyor. Öte yandan 2023'te tekrar büyümeyi hedefleyen Ukrayna'nın yeniden inşasında Türk şirketleri de aktif rol almak istiyor. Geçtiğimiz ay İstanbul'da savunma, enerji, inşaat ve altyapı yatırımlarının yanı sıra tahıl konusunun da ele alındığı iki toplantı yapılmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna'yı son olarak 3 Şubat 2022'de yani Rusya-Ukrayna savaşı başlamadan 17 gün önce ziyaret etmişti.

Savaş nedeniyle Ukrayna hava sahası kapalı olmasından dolayı Cumhurbaşkanı ve beraberindekiler alternatif yollarla Lviv’e ulaşacak.