Volodymyr Zelenskyy, Rusya'nın Ukrayna'nın altyapısını yok etme ve onu karanlığa gömme stratejisinin ülkenin işgal altındaki tüm toprakları özgürleştirme kararlılığını zayıflatmayacağını söyledi ve çatışmayı “güç ve dayanıklılık savaşı” olarak nitelendirdi Financel Times'a yaptığı açıklamada.

Zelenskyy Financel Times'taki açıklamasında Rusya'nın işgal ettiği tüm topraklardan çekilmedikçe savaşa kalıcı bir çözüm olmayacağı konusunda ısrarlı olduğuna ye verdi.

Zelenskyy açıklamasında şunları kaydetti: "Bütün toprakları geri almalıyız. Savaşın olduğu bir yerde de diplomasi olmaz. Toprağınızı tamamen geri alamazsanız savaş donmuş demektir ve yeniden başlamsı ise an meselesidir."

Zelensky verdiği röportajda Ukrayna'daki Elektirik kesintilerine değimdi ve Avrupa'da 80 - 90 yıldır bu tür Elektirik kesintisinin olduğu hiçbir ülke olmadığını da söyledi.

Zelenskyy ayrıca Ukrayna'nın batılı ortaklarına, kritik altyapının korunmasına yardımcı olacak daha fazla hava savunma ekipmanı, acil durum jeneratörleri için dizel tedariki ve elektrik kesintilerini dengelemeye yardımcı olmak için ek gaz sağlamaları çağrısında bulundu.

Bazı batılı ortaklar, Ukrayna'nın 2014'te Rusya tarafından ilhak edilen ve güvenliği için çok önemli gördüğü Kırım'ı geri almaya yönelik herhangi bir girişiminin, Moskova'nın tehlikeli bir tırmanışa, hatta muhtemelen nükleer silah kullanımına yol açabileceğinden endişe duyuyor.

Ukrayna güçleri güneyde ve doğuda Rus birliklerine karşı ilerlerken, Ukrayna'nın askeri hedefleri sertleşti: Şubat ayından bu yana işgal edilen toprakları ve 2014 Rus saldırısında işgal edilen toprakları geri istiyor.

Zelenskyy, “Kırım'a ne olacağı konusunda herkesin kafasının karıştığını anlıyorum. Kırım'ın askeri olmayan yollarla tekrar geri alınması konusunda bize bir yol teklif etmeye hazır olan varsa, ben sadece lehte olacağım. Çözüm işgalin geri çekilmesi [içermiyorsa] ve [Kırım] Rusya Federasyonu'nun bir parçası olarak kabul ediliyorsa, kimse bununla vakit kaybetmesin. Bu bir zaman kaybı.”dedi.