Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, İspanya meclisi genel kurulunda yapılan özel oturumda, video konferans yöntemiyle bağlanarak milletvekillerine, senatörlere ve özel olarak davet edilen büyükelçilere seslendi.

Zelenski, "Rusya, tüm çeşitliliği ortadan kaldırmak istiyor. Rusya cidden barış aramıyor. Rusya diktatörlük olmadan yaşama olasılığını yok etmek istiyor" dedi.

Volodomir Zelenski, İspanya'dan ve diğer ülkelerden Rusya'ya daha sert yaptırımlar uygulanmasını talep etti.

Ukrayna'ya daha fazla silah yardımı yapılmasını isteyen Zelenski, "Rusya topraklarımıza savaşla geldi. Bu dün değil çok uzun zaman önce oldu. 2014'ten başlayarak, Kırım'ımızın işgali ile başlayarak, ardından Donbas'taki savaşla ve şimdi daha da büyük bir saldırganlıkla. Bu zamana kadar alınan yaptırım kararlarından teşekkür ediyorum ama sizden Rusya ile iş yapmayı tamamen bırakmanızı ve bize daha fazla silah yardımı yapmanızı istiyorum" ifadelerini kullandı.

1937 YILINDA GİBİYİZ

Rus işgalinden kurtarılan Buça'da yaşanan sivil ölümleri ile İspanya İç Savaşı'nda yaşananları benzeten Zelenski, "Nisan 2022'deyiz ama sanki Gernika şehrinizin bombalandığı Nisan 1937'deyiz" ifadesini kullandı..

Ukrayna'da yaşananları anlatan Zelenski, "Ukrayna'daki anneler, çocuklarının sırtlarına kendi adlarını ve yakın arkadaşlarının adlarını kalemle yazıyorlar çünkü ebeveynleri öldürülürse bu çocukların kurtulma şansı çok az" açıklamasını yaptı.

İSPANYA BAŞBAKANI, SAVAŞIN BİTMESİNİ İSTEDİ

Volodomir Zelenski'nin konuşmasının ardından söz alan İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Ukrayna'da yaşananları "en büyük kararlıkla kınadıklarını, işlenen savaş suçlarının cezasız kalmaması gerektiğini" belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e seslenen Pedro Sanchez, "ciddi bir şekilde müzakere masasına oturup, bu savaşı bitirmesi"ni istedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Avrupa Birliği (AB) ve Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) üyesi ülkelerden Rusya ile işbirliği yapmayı tamamen bırakmalarını talep etti.