Alternatif tıpta da kullanılan akasya gamının doğal yöntemlerle zayıflamak isteyenler için uygun bir seçenek olabiliyor. Medipol Mega Üniversite Hastanesi'nden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Özcan, akasya gamı ya da diğer bir ifadeyle Arap zamkının kandaki glikoz ve kolesterol seviyelerini düşürdüğünü, tokluk hissi verdiğini kaydetti.

Akasya gamının zayıflamak isteyenlere doğal çözüm sunduğunu belirten Özcan, “Akasya gamı-stabilizatörler, koyulaştırıcılar, emülgatörler grubunun bir parçası olan E414 indeksine sahip bir gıda katkı maddesi olarak da bilinen, doğal kökenli bir polisakkarittir. Bu madde suda çok kolay çözünür ve pratik olarak mideden ve ince bağırsaktan emilmez. Çok etkili ve doğal bir emülgatördür.” ifadelerini kullandı.

Alternatif tıpta da kullanılan akasya gamının doğal bir zamk olduğunu ve elle hasat edilen şeffaf bir akasya reçinesinden oluştuğunu belirten Özcan, "Akasya gövdeleri reçine salınımını hızlandırmak için özel bir şekilde kesilir, ardından madde rafinasyon yoluyla saflaştırılır. Akasya gamı sertleştirilmiş sarı veya açık kahverengi reçine, beyaz ince toz veya kehribar parçalarına benzeyen kristaller olarak görünebilir." değerlendirmesinde bulundu.

Günlük akasya gamı alımının vücut ağırlığının kilogramı başına 2 gram olması gerektiğini belirten Özcan, akasya gamının faydalarını şöyle sıraladı:

"Genelde hazır paket gıdalarda bulunan koruyuculara karşı temkinliyiz ancak akasya gamı E414 katkı maddesi olarak tamamen doğal olması alerjen olmaması ayrıca ağır metal ve radyonüklidleri vücuttan uzaklaştırması bakımından birçok gıda katkı maddesine göre daha avantajlı. Doğal lif içerir, kandaki glikoz ve kolesterol seviyelerini düşürür. Sindirim sürecini uzatarak tokluk hissi verir. E414, lipid metabolizmasını hızlandırarak kilo kaybına katkıda bulunur."

Açıklamada verilen bilgiye göre, kullanımı 4 bin yıldan fazla süreye dayanan akasya gamının ana tedarikçileri Sudan, Çad ve diğer Afrika ülkelerinden oluşuyor. Seal akasyadan elde edilen akasya gamı, gıda, ilaç endüstrisi, tablet ve kapsül kabuğu üretiminde, kozmetolojide, kozmetik maskelerde, losyonlarda ve koruyucu kremlerde kullanılıyor.