Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan son gelişmeler üzerine çok sayıda ülke ve kurumdan Rusya’ya karşı yaptırım açıklamaları gelirken, dünya genelinde birçok gönüllünün de Ukrayna halkının mücadelesine destek verdiği görüldü.

Sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımlarla dikkat çeken Emre Akkaya, Ukraynalıların 100 dolarlık drone'lar ile savaşın seyrini değiştirilebileceğini düşünüyor.

Bu kapsamda, sahip olduğu bilgileri Ukraynalı makamlar ile paylaşmak istediğini belirten ve özel bir firmada bilgisayar mühendisi olarak çalışan Akkaya, Orta Doğu Haber’e özel açıklamalarda bulundu.

Twitter’da yaptığınız paylaşımlar gündem oldu. Sizi biraz tanıyabilir miyiz?

Kayseriliyim. Dokuz Eylül Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldum. Son dokuz yıldır aktif olarak android uygulamalar geliştiriyorum. Drone üzerinde çok çalışmalar yaptım. Android cihaz ve arduino ile drone'u havada stabilize edebildim. Uçan her şeyi bir android telefonla yönetilebilir hale getirebiliyorum. Bu kodların Ukraynalı kardeşlerimize ulaşmasını sağlamak istiyorum.

Ukrayna-Rusya savaşının seyrini değiştirebilecek stratejileriniz olduğunu söylüyorsunuz. Neler bunlar?

Bu sorunuza açık bir cevap vermem mümkün değil. Çünkü resmi olarak Ukrayna Konsolosluğu ile bir görüşmem olacak. O yüzden stratejileri açık açık paylaşmam karşı istihbarat faaliyetleri gereği doğru olmaz. Ama bir örnek vermem gerekirse, elimde sürü drone saldırıları için bazı kodlar olduğunu söyleyebilirim. Ukraynalıların işine yarayabilir.

Drone’lar ile kamikaze saldırısı yapılmasını öneriyorsunuz. Yüz dolarlık drone’lar ile savaşı kazanmak mümkün mü?

Ben, Ukraynalıların F-16’lar gibi savaş uçaklarını vurmalarını ya da S-400 hava savunma sistemlerini yok etmelerini söylemiyorum. Bahsettiğim şey şehir ve sokak savaşları için geçerli. Başta başkent Kiev olmak üzere pek çok şehir şu anda işgal altında. Ve yüz dolarlık drone’lar ile savaşı kazanmak değil belki, ama püskürtmek mümkün diye düşünüyorum.

Ukrayna’dan ya da Ukrayna Büyükelçiliği’nden sizinle iletişime geçen oldu mu?

Ukrayna’dan henüz benimle iletişime geçen kimse olmadı. Ama sağ olsun aracılar vasıtasıyla Salı günü için bir görüşme ayarladık. Ukrayna Konsolosluğu yetkilileriyle bir araya gelip, görüş alışverişinde bulunacağız.

Kiev’e gidip savaşa katılmak istiyorsunuz. Zelenskiy de yabancı gönüllüler için birlik kurulacağını açıklamıştı. Bu konuda bir gelişme var mı?

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’nin yapmış olduğu ilk çağrıdan beri ona her platformda yazdım. Ancak şu ana kadar ulaşabilmiş değilim maalesef. Ve hala Ukrayna halkına ve ordusuna gönüllü olarak katılıp, onların mücadelesine destek olmak istiyorum. Bu talebimi, Salı günü Konsolosluk ile olan görüşmemde, hem yazılı hem de sözlü olarak iletiyor olacağım.

Ukrayna’daki siviller için verebileceğiniz bir tavsiye var mı?

Ben sadece bir mühendisim. O yüzden siviller için de söyleyebileceğim şeyler çok kısıtlı. Öncelikle güvenliklerini sağlayabilmelerini umut ediyorum. Ama her şeyi göze almış, savaşa katılacak bin kadar sivil gönüllünün Rus ordusu önünde etten duvar örmesiyle ilerleyiş durdurabilir. Bu durumda Rusya için iki seçenek ortaya çıkacaktır. Ruslar Avrupa’nın ortasında ya bin veya on bin kişilik bir soykırım, katliam yapacak ya da müzakere edecek ve geri çekilecek.