YouTuber vergi düzenlemesi adıyla gündeme gelen, sosyal içerik üreticiliği ve mobil cihazlar için geliştirilen uygulama gelirlerini kapsayan düzenleme yürürlüğe girdi.

Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeye göre, belirlenen koşullar dahilinde gelir elde eden üreticilerin, yıllık kazançlarında kararlaştırılan rakamı geçmedikleri sürece bazı işlemlerden muaf tutulmasına karar verildi.

Söz konusu koşullara uyan sosyal medya içerik üreticilerinin, defter tutma, fatura düzenleme, beyanname verme gibi işlemlerden muaf tutulacağının belirtildiği haberde, yalnızca bu işlemler için açılacak olan banka hesabından stopaj yapılması gerektiği kaydedildi.

HANGİ GELİRLER İSTİSNA KAPSAMINA GİRİYOR?

Hazine ve Maliye Bakanlığı, istisna uygulamasının, sosyal içerik üreticileri açısından sadece sosyal ağ sağlayıcılarını kullanılarak elde edilen reklam, sponsorluk, bağış, hediye, bahşiş ve ücretli abonelikleri kapsadığını duyurdu.

Söz konusu imtiyazın mobil uygulama geliştiricilerinin faaliyetlerinde ise uygulama paylaşım ve satış platformları (Play Store, App Store, App Gallery vb.) üzerinden gerçekleşen uygulama satışı gelirlerini ve uygulama içerisinden elde edilen reklam gelirini, uygulama içi satış gelirini, sponsorluk ve satın alınan ücretli abonelikleri kapsadığı belirtildi.

Bakanlık tarafından yayımlanan belgede, mobil uygulama satış ve paylaşım platformları dışında elde edilen gelirler ise istisna kapsamında sayılmayacağına dikkat çekildi.

ÜST SINIR 880 BİN TL OLACAK

Gerekli işlemler yapılıp, bilgiler vergi dairesine iletildiği andan itibaren, istisnadan faydalanmak isteyen kişilerin yapması gereken işlemler sona eriyor. Bankalar, bu amaç için açılan hesaplara gelen tutar üzerinden aktarıldığı tarihte yüzde 15 stopaj kesintisi yapacak. Bankalar, sonraki ayda muhtasar beyanname ile beyan edip ödemekle yükümlü olacaklar.

Banka hesabına yatırılan tutar 2022 yılı boyunca 880 bin TL'yi geçmediği sürece, stopaj işleminin yapılması yeterli olacak. Kişinin farklı gelirleri nedeniyle vergi beyanı vermek zorunda olması gerekse de bu kanallardan elde ettiği gelirleri beyannameye dahil etmesi gerekmeyecek.

KİŞİSEL WEB SİTELERİ KAPSAM DIŞINDA

Kamuoyunun gündemine geldiğinde, amatör veya profesyonel olarak internet sitesi sahibi olup gelir elde etmek isten vatandaşların da ilgisini çeken söz konusu düzenleme, kişisel internet siteleri, haber siteleri, e-ticaret siteleri istisna kapsamına alınmadı.

Yapılan düzenlemenin sadece sosyal ağ sağlayıcısı olarak kabul edilen sitelerden elde edilen gelirleri kapsayacağı öğrenildi.

YASADAN FAYDALANMAK İÇİN NE YAPMAK GEREKİYOR?

İstisnadan faydalanmak isteyen sosyal medya içerik üreticileri ve mobil uygulama geliştiricilerinin, öncelikle ikametgah adreslerinin bulunduğu yerdeki tarha yetkili vergi dairesine başvurup, vergi dairesinden istisna belgesini almaları gerektiği belirtildi.

Söz konusu belgeyle gelirin çekilebilmesi için bir banka hesabının açılmasının kararlaştırıldığı düzenlemede, isteyen kullanıcıların birden fazla banka hesabına sahip olabileceğine dikkat çekildi.

Banka hesabı açıldıktan veya mevcut banka hesabı bu işlem için kullanmaya başlandığı andan itibaren, en geç 1 ay içerisinde banka bilgilerinin, kişinin bulunduğu vergi dairesine bildirilmesi gerektiği öğrenildi.