İnsan hakları örgütü Global Witness tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre, YouTube ve Facebook, Brezilya'nın seçim kampanyası hakkında dezenformasyonun yayılmasına izin vererek, zaten kutuplaşmış ve şiddetli bir seçimdeki acıyı artırıyor.

STK, görevdeki aşırı sağ Jair Bolsonaro ve onun solcu rakibi eski cumhurbaşkanı Luiz Inacio Lula da Silva arasındaki sert yarışın hakim olduğu bir seçim sezonunda kasıtlı olarak yanıltıcı bir dizi reklam üretti.

Sahte reklamlardan bazıları insanları oy kullanmamaya çağırdı. Bolsonaro'nun kendisi gibi diğerleri seçimin güvenilirliğini sorguladı ve birkaçı oy pusulaları için yanlış tarih verdi.

Global Witness'ın gönderileriyle ilgili olarak "Bu raporlar çok küçük bir reklam örneğine dayanıyordu ve dünya çapında günlük olarak incelediğimiz siyasi reklamların sayısı göz önüne alındığında temsili değil" dedi.

Global Witness, karışıklığın yayılmasını önlemek için reklamları yayınlanmadan önce geri çektiğini vurgulamasına rağmen, YouTube hepsinin yayınlanmasını ve Facebook yarısının yayınlanmasını onayladı.

Global Witness'ın kıdemli danışmanı Jon Lloyd, “Açıkça sahip oldukları teknolojik hünerlere sahip bu devasa firmaların, kullanıcılarına bu kadar açık dezenformasyonu ayıklayamaması gerçekten şok edici” dedi.

Lloyd, Facebook'un 11 reklamın tamamını Temmuz sonu ve Ağustos başında, başkan, Kongre ve 27 eyaletin valileri ve yasama meclisleri için yapılan oylamalardan iki ay önce onayladığını söyledi.

İlanların yarısı, 2 Ekim seçimlerinden bir ay önce yapılan ikinci bir testte onaylandı ve aynı miktar, Lula'nın Bolsonaro'nun yüzde 43.2'sine karşı yüzde 48.4 ile birinci tur seçimleri kazanmasından sonra onaylandı .

Global Witness, Facebook'un testlerini geçen bazı reklamların daha önceki testlerde reddedildiğini söylerken 11-13 Ekim arasında gerçekleştirilen son dalganın YouTube'u kapsayacak şekilde genişletildiğini bildirdi.