Husi milislerin son saatlerde El-Cube ilçesine bağlı 3 köy ve bir beldeyi ele geçirdiği; bir sonraki adım olarak El-Cube ilçe merkezinde kontrolü ele geçirmemeleri için Yemen ordusu ve kabile güçlerinin savunma hattına geçtiği ve taraflar arasında şiddetli çatışmaların yaşandığı aktarıldı.

Husilerin ayrıca El-Cube'de bir benzin istasyonunu hedef alması sonucu sivillerin öldüğü ve yaralandığı belirtildi. Olayın detaylarına ilişkin ise bilgi verilmedi.

Öte yandan Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, Husiler tarafından kuşatma altında tutulan Marib'e bağlı Abdiya ilçesindeki sivilleri korumak için Yemen Savunma Bakanlığının attığı adımları ve operasyonları desteklediklerini açıkladı.

Yemen ordusu da birkaç saat önce askeri nedenlerden dolayı Marib kentinin güneyindeki ana yolu kapattığını duyurmuştu.

‘’ULUSLARARASI TOPLUM ACİZ’’

Yemen resmi ajansı SABA'da yer alan habere göre, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi, Yemen'de 14 Ekim 1963'te İngiliz sömürgesinden kurtulmak için başlatılan ayaklanmanın 58. yıl dönümünde konuşma yaptı.

Uluslararası toplumun, "dünyanın gözü önünde saldırılar düzenleyen, abluka uygulayan ve barış çağrılarını reddeden bir tarafa baskı uygulamaktan aciz kalması" karşısında şaşkın olduğunu dile getiren Hadi, "Yemen'de barış, İran destekli Husi milislerin elinde heder oluyor. Tüm bunlara karşı dünya tepkisiz kalıyor." ifadesini kullandı.

Hadi, Marib'te 35 bin sivilin bulunduğu Abdiya ilçesinin yirmi günü aşkın süredir ilaç ve gıda girişine izin verilmeden kuşatılmasının, Yemenlilerin değerlerine ve savaş ahlakına aykırı olduğunu vurguladı.

Yemen hükümeti, Marib'e bağlı Abdiya ilçesinin Husiler tarafından kuşatma altında tutulmaya devam etmesi durumunda insani bir felaketle karşı karşıya kalınacağı uyarısında bulunmuştu. Dışişleri Bakanı Ahmed Avad bin Mubarek de BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e Abdiya ilçesinde 35 bin sivilin kuşatma altındaki dramını iletmişti.

Husiler ise daha önce yaptıkları açıklamada çatışmalarda sivillerin korunacağını teyit etmişti.

Yemen Hak ve Özgürlükler Ağı bugünkü açıklamasında Marib vilayetinde Husilerin son üç haftadır düzenlediği saldırılarda 9 sivilin öldüğünü, 123 sivilin yaralandığını bildirmişti.

YEMEN’DEKİ İÇ SAVAŞ

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen'de İran destekli Husiler ile hükümete bağlı güçler arasında çatışmalar yaşanıyor.

Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulundururken, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

BM'ye göre, dünyanın en büyük insani krizlerinden birinin yaşandığı Yemen'de nüfusun yüzde 80'i insani yardım ve korumaya ihtiyaç duyuyor.

YEMEN’DEKİ KRİZ DERİNLEŞİYOR

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen, İran destekli Husiler ile hükümete bağlı güçler arasında çatışmalara sahne oluyor.

Yemen'de Husiler Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı kentlerin kontrolünü elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri de Mart 2015'ten beri Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

Dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Yemen'de iç savaş nedeniyle büyüyen insani kriz korkunç boyutlara ulaştı. BM'ye göre, dünyanın en büyük insani krizlerinden birinin yaşandığı Yemen'de, nüfusun yüzde 80'i insani yardıma ve korunmaya ihtiyaç duyuyor.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen'de, İran destekli Husiler ile hükümete bağlı güçler arasında çatışmalar yaşanıyor. Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulundururken Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten beri Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

Ülkede yaklaşık 6 yıldır süren çatışmalarda binlerce kişi yaşamını yitirdi.

YOĞUN SALDIRILARIN MAĞDURLARI: SİVİLLER

Yemen'de 6 senedir devam eden askeri operasyonlar ve tarafların karşılıklı saldırıları, yerleşim bölgelerinde büyük hasarın yanı sıra çok sayıda insanın hayatını kaybetmesine yol açtı.

Koalisyon güçleri, Husilerin bulunduğu bölgelere düzenledikleri hava saldırılarında grubun çok sayıda askeri liderini öldürdü. Husiler, saldırılarda sivil yerleşim bölgelerinin hedef alındığına işaret ederken, koalisyon yönetimi ise bazı durumlarda "hata" yaşandığını vurguluyor.

Bunun yanında Husiler ise Suudi Arabistan'a insansız hava araçları (İHA) ve füzelerle yoğun saldırılarda bulunuyor. Husilerin saldırıları sonucu Suud topraklarında da birçok sivilin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Arap koalisyon sözcüsü Turki el-Maliki, yaptığı açıklamada, operasyonların başlamasından bu yana koalisyon güçlerinin, Husiler tarafından sivillere ve sivil yerleşim bölgelerine "sistematik ve kasıtlı" bir şekilde gönderilen 353 balistik füzeyi durdurduğunu ve imha ettiğini duyurdu.

Koalisyon güçleri ayrıca Hürmüz Boğazı ve Kızıldeniz'in güneyinde deniz trafiği ve küresel ticaretin güvenliğini tehdit eden Husilerin gönderdiği 550 İHA ve 62 bomba yüklü botun durdurup imha edildiğini açıkladı.

Husi grubunun askeri sözcüsü Yahya Seri ise yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun güçlerinin, 2015'ten bu yana Yemen'de 260 bin hava saldırısı ve sadece geçen yıl bin kara baskını düzenlediğini duyurdu.