Yemen Silahlı Kuvvetleri Enformasyon Merkezi Başkanı Salih el-Kuteybi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Husi Genelkurmay Başkan Yardımcısı Ebu Salih el-Meddani beraberindekilerle Marib ilindeki çatışma cephesinde öldürüldü." ifadesini kullandı.

Kuteybi ayrıca Husilerin tesislerini korumakla görevli sözde Yedek Kuvvetler Komutanı Muhammed el-Bennus'un da Marib'de öldürüldüğü bilgisini paylaştı.

Kuteybi açıklamasında ayrıntılara yer vermezken Husilerden konuya ilişkin henüz açıklama yapılmadı.

Yemen'de meşru hükümetin en önemli kalelerinden biri olan ve Savunma Bakanlığı karargahının yanı sıra petrol ve doğal gaz yataklarının bulunduğu Marib'i ele geçirmek isteyen Husiler, Şubat 2021'den bu yana bölgeye yönelik saldırılarını artırdı.

Husiler, dün yaptığı açıklamada, Marib'e bağlı Abdiyye ve Harib ilçelerinin tamamını; Cebel Murad ve Cevbe'nin bir kısmını ele geçirdiklerini duyurmuştu. Yemen hükümeti ise Husilerin, yaklaşık bir aydır kuşatma altında tuttuğu Abdiyye'nin ele geçirildiği haberlerini yalanlayarak, çatışmaların devam ettiğini belirtmişti.

Yemen'deki İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

Yemen'deki insani kriz korkunç boyutlara ulaştı

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen, İran destekli Husiler ile hükümete bağlı güçler arasında çatışmalara sahne oluyor.

Yemen'de Husiler Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı kentlerin kontrolünü elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri de Mart 2015'ten beri Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

Dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Yemen'de iç savaş nedeniyle büyüyen insani kriz korkunç boyutlara ulaştı. BM'ye göre, dünyanın en büyük insani krizlerinden birinin yaşandığı Yemen'de, nüfusun yüzde 80'i insani yardıma ve korunmaya ihtiyaç duyuyor.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen'de, İran destekli Husiler ile hükümete bağlı güçler arasında çatışmalar yaşanıyor. Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulundururken Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten beri Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

Ülkede yaklaşık 6 yıldır süren çatışmalarda binlerce kişi yaşamını yitirdi.

YEMEN'DE TARAFLAR SİVİLLERİ ÖLDÜRÜYOR

Yemen'de 6 senedir devam eden askeri operasyonlar ve tarafların karşılıklı saldırıları, yerleşim bölgelerinde büyük hasarın yanı sıra çok sayıda insanın hayatını kaybetmesine yol açtı.

Koalisyon güçleri, Husilerin bulunduğu bölgelere düzenledikleri hava saldırılarında grubun çok sayıda askeri liderini öldürdü. Husiler, saldırılarda sivil yerleşim bölgelerinin hedef alındığına işaret ederken, koalisyon yönetimi ise bazı durumlarda "hata" yaşandığını vurguluyor.

Bunun yanında Husiler ise Suudi Arabistan'a insansız hava araçları (İHA) ve füzelerle yoğun saldırılarda bulunuyor. Husilerin saldırıları sonucu Suud topraklarında da birçok sivilin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Arap koalisyon sözcüsü Turki el-Maliki, 8 Mart'ta yaptığı açıklamada, operasyonların başlamasından bu yana koalisyon güçlerinin, Husiler tarafından sivillere ve sivil yerleşim bölgelerine "sistematik ve kasıtlı" bir şekilde gönderilen 353 balistik füzeyi durdurduğunu ve imha ettiğini duyurdu.

Koalisyon güçleri ayrıca Hürmüz Boğazı ve Kızıldeniz'in güneyinde deniz trafiği ve küresel ticaretin güvenliğini tehdit eden Husilerin gönderdiği 550 İHA ve 62 bomba yüklü botun durdurup imha edildiğini açıkladı.

Husi grubunun askeri sözcüsü Yahya Seri ise 20 Mart'ta yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun güçlerinin, 2015'ten bu yana Yemen'de 260 bin hava saldırısı ve sadece geçen yıl bin kara baskını düzenlediğini duyurdu.

YEMEN KANA BÜRÜNDÜ

Yıllardır devam eden iç savaşta en çok sivil kaybın verildiği saldırılardan biri Ekim 2016'da gerçekleşti. Koalisyon güçlerinin Sana'da bir taziye salonunu hedef aldığı bu saldırı, çoğu sivil 100'ün üzerinde insanın ölümüne, yüzlerce kişinin de yaralanmasına yol açtı. Saldırıdan günler sonra, koalisyon güçleri, saldırının hatalı bilgiler üzerine gerçekleştirildiğini açıklayarak özür diledi.

Özellikle son dönemde Suudi Arabistan topraklarını yeniden yoğun şekilde hedef alan Husiler ise savaş süresince en dikkat çekici saldırıyı Eylül 2019'da düzenledi.

Suudi Arabistan'ın petrol şirketi Aramco'ya ait iki üretim tesisine İHA'larla vuran Husilerin bu saldırısı sonrasında tesisin üretimi geçici süreyle yüzde 50 oranında düştü.

Husiler son olarak 19 Mart'ta büyük bir saldırı daha düzenleyerek, başkent Riyad'daki bir petrol rafinerisini hedef aldı. Saldırı sonrası tesiste büyük bir yangın çıkmış, Suudi yönetimi yangının kontrol altına alındığını açıklamıştı.

İNSANİ TRAJEDİ

Birleşmiş Milletlere göre dünyanın en kötü insani krizinin yaşandığı Yemen'de yaklaşık 7 yıldır devam eden savaşta şu ana kadar 233 binden fazla kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 30 milyonluk nüfusun yüzde 80'i hayatta kalmak için yardıma muhtaç hale geldi.

Suudi Arabistan liderliğindeki Arap koalisyon güçleri ile Husi milislerin yoğun ve kanlı saldırıları arasında ezilen Yemen halkı, açlık, hastalık ve göç gibi krizlerle karşı karşıya bulunuyor.

Uzun süredir devam eden çatışmalar sonucunda bedelini sivillerin ödediği büyük bir insanlık dramına sahne olan Yemen'de temiz suya erişimin kısıtlı olması, yetersiz beslenme, ilaç ve tıbbi malzemelerdeki eksikliklerin yanı sıra sağlık hizmetlerinin yetersizliği gibi nedenler salgın hastalıklara davetiye çıkarıyor.