Yemen'in savaşan tarafları, Körfez'de Müslümanların kutsal ayı Ramazan'ın ilk günü olan Cumartesi gününden başlayarak uzatma olasılığı ile iki aylık bir ateşkes üzerinde anlaştı.

BM Yemen özel elçisi Hans Grundberg yaptığı açıklamada, “Çatışmanın tarafları, 2 Nisan 2022'de yürürlüğe girecek olan iki aylık bir ateşkes için Birleşmiş Milletler önerisine olumlu yanıt verdiler.” dedi.

Elçi ayrıca “Ateşkes, tarafların rızasıyla iki aylık sürenin ötesinde yenilenebilir.” yorumunda bulundu.

Grundberg “Bu iki ay boyunca, kalıcı bir ateşkese ulaşmak, acil ekonomik ve insani önlemleri ele almak ve siyasi süreci yeniden başlatmak amacıyla taraflarla çalışmamı yoğunlaştırmayı planlıyorum” ifadelerini kullanırken, “Tarafları, Ateşkese ve gereklil tam olarak uymaya ve saygı duymaya ve derhal uygulamak için gerekli tüm adımları atmaya çağırıyorum” dedi.

BM BAŞKANI ATEŞKESİ MEMNUNİYETLE KARŞILADI

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ateşkesi memnuniyetle karşıladı ve ülkeye barış getirecek “siyasi süreç” umudunu dile getirdi.

Guterres gazetecilere verdiği demeçte, Bu, işler imkansız göründüğünde bile, uzlaşma iradesi olduğunda barışın mümkün olduğunu gösteriyor.” dedi.

Yemen'deki Husi isyancılarına karşı savaşan Suudi liderliğindeki koalisyon, Salı günü geç saatlerde, devam eden istişarelerin başarısını sağlamak ve Ramazan ayı boyunca barışı koruma çabaları için olumlu bir ortam yaratmak için askeri operasyonları askıya alacağını söyledi.

Yemen, Husi isyancılarının başkent Sanaa da dahil olmak üzere ülkenin çoğunu ele geçirdiği 2014'ten bu yana şiddet ve istikrarsızlıkla boğuşuyor.

Yemen hükümetini eski durumuna getirmeye çalışan Suudi liderliğindeki koalisyon güçleri, durumu daha da kötüleştirdi ve dünyanın en kötü insan kaynaklı insani krizlerinden birine neden oldu.

BM tahminlerine göre, yaklaşık 30 milyon insan insani yardım ve korumaya ihtiyaç duyuyor ve 13 milyondan fazlası açlık tehlikesiyle karşı karşıya.