Birleşmiş Milletler, cumartesi günü, Yemen hükümeti ile Husi grubu arasında, Taiz kentinde ve diğer vilayetlerdeki yolların ve geçişlerin kademeli olarak yeniden açılması önerisi üzerine bir ön mutabakata varıldığını duyurdu.

İki taraf arasında ilk defa gerçekleştirilen anlaşma, Ürdün'ün başkenti Amman'da Uluslararası Yemen Elçisi Hans Grundberg'in yönetiminde yürütülen müzakerelerin ardından geldi.

Grundberg yaptığı açıklamada, yolların kademeli olarak yeniden açılması önerisinin bir uygulama mekanizması içerdiğini ve iki tarafın sivil yolcuların güvenliğini garanti ettiğini söyledi.

Uluslararası arabulucu, iki tarafın delegasyonlarını müzakerelerini acilen sonuçlandırmaya ve Yemen halkı için olumlu sonuçlar elde etmeye çağırdı.

Grundberg, “İnsanların ve malların serbest dolaşımı üzerindeki kısıtlamaların kaldırılmasının önemi, Yemenlilerin acılarını hafifletmenin ve ekonomilerini canlandırmanın olumlu etkisi ile sınırlı değil, aynı zamanda siyasi sürece olan güvenin güçlendirilmesine de yardımcı olacaktır” dedi.