Yemen'deki Başkanlık Konseyi, İran destekli Husilerin saldırıları ve tehditleri nedeniyle durdurulan petrol ihracatını yeniden başlatabilmek için İngiltere'den destek talebinde bulundu.

Yemen resmi ajansı SABA'ya göre, Başkanlık Konseyi Üyesi Aydarus ez-Zubeydi, İngiltere'nin Sana Büyükelçisi Richard Oppenheim ile Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da bir araya geldi.

Görüşmede, Yemen'e ekonomik destek sağlanması için İngiltere'nin daha fazla rol üstlenmesini isteyen​​​​​​​ Zubeydi ayrıca İngiltere'ye, petrol üretimine ve ihracatına yeniden başlanmasını sağlamak için ekonomik tesisleri koruma çağrısında bulundu.

Büyükelçi Oppenheim de İngiliz hükümetinin ekonomiyi canlandırmayı amaçlayan tüm çabaları desteklemeye ve Yemen hükümetinin vatandaşlara hizmet sağlama görevlerini yerine getirmesine destek olmaya önem verdiğini vurguladı.

Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi, 20 Aralık 2022'de yaptığı açıklamada, Husilerin petrol ihraç edilen limanlara saldırılarının petrol ihracatının durmasına sebep olduğunu söylemişti.

Alimi, Husilerin petrol limanlarına saldırıları nedeniyle Aralık 2022 itibarıyla memur maaşlarının ödenmesinde sorunlarla karşı karşıya kalınacağı uyarısı yapmıştı.

6 aylık ateşkesin ardından Husilerin saldırıları

Yemen'de İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

Yemen hükümeti ile Husiler arasında yapılan ve 6 ay devam eden ateşkes 2 Ekim 2022'de sona ermişti.

Husiler, ekim ayında Hadramevt vilayetinin idari merkezi Mukella kentinde bulunan Dabbe Petrol Limanı ile Şebve'deki En-Nuşeyme Petrol Limanı'nı, 9 Kasım'da da Kuna Limanı'nı hedef almıştı.

Saldırı, uluslararası düzeyde kınanırken, Husilere gerilimi tırmandırmama ve bu tür saldırılara son verme çağrıları yapılmıştı.

Dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Yemen'de yıllardır süren iç savaş nedeniyle büyüyen insani kriz korkunç boyutlara ulaştı.