Yemen Enformasyon Bakanı geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada İran Devrim Muhafızları Ordusuna bağlı Şii / Husi Ensarullah hareketi safında savaşan kıdemli bir Hizbullah üyesinin Yemen Ordusu tarafından öldürüldüğünü duyurdu.

Bakan el İryani yayınladığı bir tweette, Lübnan merkezli Şii Hizbullah hareketi tarafından Yemenli Husi milislerine destek vermek için görevlendirilen Ekrem es Seyyid isimli militanın Marib Savaşında öldürüldüğünü belirterek "Yemen'deki gerilimi azaltma çabalarını baltalayan, ülkede kan dökülmesine sebebiyet ve Yemenlilerin yaşadığı insani acıları daha da arttıran dış müdahaleyi kınama" çağrısı yaptı. el İryani, Yemen'deki savaşta Şii Ensarullah örgütüne destek sağlayan Lübnan Hizbullah hareketine yaptırımların yoğunlaştırılması ve Lübnan hükümetinin Yemen'e Hizbullah militanlarının gönderilmemesi taleplerinde bulundu.

Yemen'in başkenti Sana'yı uzun süredir işgal altında tutan İran destekli Ensarullah örgütü, İran Devrim Muhafızları Ordusu mensupları ile DMO istihbarat servisleri tarafından koordine edilen İran, Lübnan ve Irak vatandaşlarından oluşan yabancı savaşçılar tarafından destekleniyor. Meşru Yemen hükümeti tarafından ülkede istikrarı bozmak ve vekil milis güçlerini ülkeye göndermekle suçlanan İran'ın, Şii Ensarullah örgütü tarafından stratejik öneme sahip Marib kentine yönelik terörist saldırıya da destek verdiği öne sürülüyor. Geçtiğimiz Ağustos ayında da Husilere askeri takviye sağlayan İranlı bir üst düzey subay Serwah'a düzenlenen bir koalisyon hava taarruzu sonucu ölmüştü.

Ortadoğu Haber'in ulaştığı Yemen güvenlik servislerine yakın kaynaklar ise Ekrem es Seyyid'in Şii Ensarullah örgütüne mensup milislere subaylık eğitimleri verdiği ve aynı zamanda İran Devrim Muhafızları Ordusu istihbarat birimleri namına Marib saldırısını yöneten isimler arasında olduğu bilgilerini aktardı.

MARİB SAVAŞINDA SON DURUM

Marib merkezli kaynaklar, Husilerin son iki hafta içerisinde kentin güney eteğindeki el Balak Dağlarına yönelik saldırıları yoğunlaştırdığını belirtirken son iki hafta içerisinde cephe hattının iki tarafı da ağır kayıplar verdi. Yemen Savunma Bakanlığı ise Ensarullah grubunun Al-Balaq bölgesinin doğusundaki bazı yükseltileri ele geçirdiği bilgilerini yalanladı. Geçtiğimiz hafta Yemen'deki savaştan kaçarak bölgeye sığınan Al Hamma Mülteci Kampı, Husiler tarafından ateşlenen roketlerin hedefi olmuştu. Marib'in güneyinde yaşayan yaklaşık 100 bin Yemenli de tekrar mülteci durumuna düştü.