California Bölge Yargıcı David Carter, 44 sayfalık bir karar metni açıklayarak eski Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump ve hukuk danışmanı John Eastman hakkında kararını duyurdu.

David Carter, Donald Trump ve John Eastman'ın Kongredeki 2020 yılında yapılan başkanlık seçimi onay sürecini engelleme yönelik hareketleri ile, birçok federal suç işlemiş olabileceğini ve yaptığı hareketlerin "suç teşkil eden davranış" olarak görülebileceğini belirtti.

KONGRE BASKININDA NE OLMUŞTU?

ABD'de aşırı sağcılar ve Donald Trump destekçileri, 6 Ocak 2021 tarihinde, 3 Kasım 2020 tarihinde yapılan seçimin onaylanma oturumunun yapıldığı Kongre binasını basmıştı.

Baskında biri polis olmak üzere toplamda 5 kişi vefat etmiş, Donald Trump halkı isyana teşvik ettiği gerekçesiyle azil talebiyle yargılanmış, Senatoda yapılan oylama sonucunda aklanmıştı.

Temsilciler Meclisi'nde bulunan Demokrat Partililer, Cumhuriyetçi Parti üyelerinin itirazlarına rağmen bir komite kurmuş ve soruşturma başlatmıştı. Kurulan komite, Donald Trump'a yakın bir çok ismi ifadeye çağırmış, çağrılara cevap vermeyen Trump'ın eski danışmanı Steve Bannon ve eski özel kalemi Mark Meadowns "Kongreyi tahkir" ile itham edilmişti.