İsrail'in sağcı hükümeti yerleşim yerlerini genişletmenin peşindeyken, Ulusal Toprak Kontrolü ve Yahudi Göçmenlerin Absorpsiyonu için Ulusal Fon, hükümet kurumları ve bakanlıklar için bu görevi kolaylaştırmaya çalışıyor, ancak aynı zamanda, İsrail'in başlangıcından bu yana var olan bir dizi zorlukla da karşı karşıya.

Yahudi Ulusal Fonu'nun yeni başkanı Yifat Ovadia-Losky, yeni projelerinin başlangıcının, geniş tarım arazileri satın almanın yanı sıra 13 yerleşim biriminin kurulmasını onaylamak ve Negev, Celile'de daha fazla alanı kontrol etmek olduğunu açıkladı.

İsrail basınında çıkan bir habere göre, Yahudi Ulusal Fonu''nun temel görevlerinin işgal altındaki Filistin topraklarını ele geçirmek, yerleşim alanlarını geliştirmek ve inşa etmek ve su sektörlerinde daha fazla proje oluşturmak. Devlet bütçesi ile ilgili devam eden tartışmalar sırasında, Fon'un Hazine ile yaptığı görüşmelerde daha fazla fon elde etmek için arayışlar da sürüyor.

Yahudi Ulusal Fonu'nun yeni başkanının atanması, Batı Şeria'daki yerleşim projelerini genişletme ve sömürge politikasında temel bir değişiklik yapma konusundaki yeni planlarının duyurulmasıyla aynı zamana denk geliyor, bu da Filistinlileri acil bir şikayette bulunmaya sevk etti.

Uluslararası Ceza Mahkemesi, Fon'un bunu Filistin'deki Siyonist projenin temel dayanaklarından biri olarak gördüğünü bildiği halde, Filistin topraklarına el koyarak savaş suçları işlemekten dolayı aleyhine aleyhtedir ve Beşinci Siyonist Kongre sırasında kurulmuş olmasına şaşmamak gerekir.