Yahudi karşıtı açıklamaları nedeniyle spor giyim markası Adidas ile 1.5 milyar dolar değerindeki “Yeezy” anlaşması feshedilen ABD’li rap’çi Kanye West’in diğer markalardan da boykot edilmeye başlanmasının ardından milyarder statüsünü kaybedeceği açıklandı. Adidas’ın 2015’te başlayan ve West’in 2 milyar dolarlık servetinin “en önemli mücevheri” olan “Yeezy” ayakkabı işbirliğini önceki gün bitirmesi sonrası GAP ve Balenciaga’dan da benzer adımlar geldi. Adidas ile işbirliğinin rap’çiye yalnızca 2020’de 191 milyon dolarlık telif hakkı kazandırdığı belirtilirken, giyim markası GAP de 2020’de yaptıkları 970 milyon dolar değerindeki işbirliklerinin sonucunda mağazalarında bulunan Yeezy ürünlerini satıştan kaldırma kararı aldı. GAP, ayrıca Yeezy ürünlerinin satıldığı internet sitelerini kapatmak için “acil adımlar” attıklarını söyledi. Yeezy ile iş anlaşması bulunan lüks moda markası Balenciaga’nın ana şirketi Kering’in bir temsilcisi ise firmanın artık “West ile ilgili herhangi bir ilişkisi veya gelecek projeleri için bir planı” olmadığını bildirdi.

Şarkıları çalınmasın

West’in kaybettiği marka anlaşmalarının bir sonucu olarak net servetinden 1.2 milyar dolar kaybedeceği, böylece artık “milyarder” olmayacağı belirtildi. Öte yandan, Pazartesi günü yetenek ajansı CAA’in West ile anlaşmasını bitirmesinin ardından, “New York Times” gazetesi, Spotify ve Apple Music gibi yayın hizmetlerinin rap’çinin şarkılarını çalmayı bırakma baskısı ile karşı karşıya olduğunu iddia etti. 90 milyon dolarlık müzik imparatorluğu olan West’in hayranları da rap’çinin şarkılarını Spotify’da boykot etmeye başladı. Spotify’da aylık 50 milyondan fazla dinleyicisi bulunan West’in sadece müzik ve yayın haklarının en az 90 milyon dolar değerinde olduğu belirtilirken, boykot kararının rap’çinin gelirlerini ciddi oranda düşürmesi bekleniyor.Üretimin durması değerini artırdı

Adidas’ın Kanye West ile olan anlaşmasını sonlandırdığını ve tüm ürünlerinin üretimini durdurduğunu açıklamasından saatler sonra perakende sitelerinde Yeezy ayakkabılarına yoğun talep olurken, satıcılar ayakkabıların fiyatının yüzde 50 artabileceğini söyledi. Yoğun talep nedeniyle ayakkabıların çift başına ortalama 400 dolar olacağı öngörüldü. Öte yandan, duyurudan saatler sonra, “Yeezy Boost 700” model spor ayakkabının alışveriş sitesi Ebay’in “en çok satan spor ayakkabı” listesinde ikinci sırada yer aldığı açıklandı.