Obrador, eski ABD Başkanı'na Beyaz Saray'dan ayrılmadan önce Assange’ın affedilmesi için mektup gönderdiğini ancak cevap alamadığını açıkladı.

Başkan Obrador, Amerikalı yetkililerden Assange davasında "insancıl" davranmalarını istedi ve WikiLeaks kurucusuna siyasi sığınma teklifini yineledi.

Meksika, Ocak 2021'de ABD'ye iade talebi reddedilen Assange'a siyası sığınma teklif etmişti.

Meksika Devlet Başkanı, Assange’ın Meksika yasalarına uyması ve dış ilişkilere karışmaması halinde ülkesi için tehdit oluşturmadığını belirtti.

Assange tarafından kurulan WikiLeaks, 2010’da çok sayıda gizli belgeyi yayımlamış, ABD’nin Irak ve Afganistan’da işlediği suçların delillerini ortaya çıkarmıştı.

ABD İADESİNİ TALEP EDİYOR

ABD, Londra'nın dışındaki Belmarsh Hapishanesi'nde tutulan Assange'ı bilgisayar korsanlığı ve casusluğu dahil 18 suçtan yargılamak için İngiltere'den iadesini talep ediyor.

ABD makamları ayrıca Avustralya doğumlu Assange'ın suçlu bulunması halinde cezasını çekmek üzere Avustralya'ya transfer edilebileceğini belirtti.

İngiltere'de Yüksek Mahkeme, 10 Aralık 2021’de Assange'ın ABD'ye akıl sağlığıyla ilgili endişeler nedeniyle iade edilemeyeceği yönündeki karara ilişkin ABD’nin temyiz başvurusunu kabul etmişti.