Bölgesel istihbarat kaynaklarından elde edilen bilgiye göre, Rusya'nın Ukrayna'da ağırlıklı olarak muharip olmayan roller için 500'den fazla Suriyeli savaşçıyı görevlendirdiğini ve birkaç ay içinde bu askerlerin Luhansk ve Donetsk'teki görev yerlerine gideceği belirtildi.

Kaynaklar deneyimli savaşçılardan oluşan bu grubun Rusya tarafından eğitildiği ve Suriye rejimine hizmet ettiği belirtildi. Bunlar arasında Kaplan Kuvvetleri olarak bilinen 25. Özel Görev Kuvvetleri Birimi, Beşinci Kolordu ve ağırlıklı olarak Filistinli Suriyelilerden oluşan bir milis olan Liwa al-Quds yer aldığı belirtiliyor.

İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan bir Suriye hükümet yetkilisi ülkeden askerlerin Wagner yoluyla toplandığı ve eğitildiği bilgisini paylaşıyor.

Rusya Savunma Bakanı Sergei Shoigu mart ayında, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısında Moskova'nın Orta Doğu ülkelerinden Ukrayna'da savaşa yardım etmek için 16 binden'den fazla başvuru aldığını söylemişti.

Ancak bu, birçok gözlemci tarafından Ukrayna'yı ve diğer Avrupa ülkelerini çatışmanın ilk günlerinde korkutma girişimi olarak algılandı.

Aynı ay Suriye'de potansiyel işe alım çağrısında bulunan ve "her kişinin sahip olduğu özel becerilere ve uzmanlığa bağlı olarak 3 bin dolar" civarında önemli maaşlar vaat eden reklamların dolaştığını bildirdi. Ancak bu ilanların sadece bir aldatmacadan itibar olduğu şüphesi ortaya çıktı.

New York Times , bu yılın başlarında, Ukrayna'da konuşlandırılmadan önce en az 300 Suriyeli savaşçının ileri eğitim için Rusya'ya gönderildiğini bildirdi.

Suriye hükümet yetkilisi yaklaşık 1000 Suriyeli savaşçının eğitim için Rusya'ya uçtuğunu, ancak bunların sadece yarısının Ukrayna'ya gittiğini söyledi.

Ukraynalı bir yetkili, Kiev'in sahadan Suriyelilerin Ukrayna'ya konuşlandırıldığına dair belirtiler gördüğünü açıkladı.

Suriye'nin konuşlandırılmasına aşina olan kişiler, savaşçıların koordinasyondan kaynaklanabilecek sorunlar ve dil engeli gibi bir dizi teknik sorun nedeniyle cepheye gönderilmediğini söylüyor.

Doğu Ukrayna'da şimdiden Suriye'de can kaybı olduğuna dair raporlar var. Suriye'deki çatışmayı izleyen İngiltere merkezli bir aktivist grup olan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, bu ayın başlarında Liwa al-Quds ve Kaplan Kuvvetleri'nden dokuz savaşçının Eylül ayından bu yana öldüğünü iddia etti.

Gözlemevi ayrıca, Kherson ve Donetsk'te Rus işgali altındaki toprakların savunmasına 2 bin Suriyeli savaşçının katıldığını iddia etti.

Ancak Suriye hükümet yetkilisi, Suriye'de ölenlerin sayısının rapor edilenden çok daha fazla olduğunu ve şimdiye kadar Ukrayna bombardımanında en az 50 kişinin öldüğünü söyledi.