7 Kasım’da Libya Ulusal Ordusu Komutanı Halife Hafter’in Moskova ziyaretinde Rus Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile yaptığı görüşmede, heyetler arasında Wagner grubunun gizli sahibi Yevgen Prigozhin de yer aldı.

Halife Hafter’in İtalya’nın Palermo şehrinde düzenlenen Libya zirvesinden bir hafta önce gerçekleştirdiği Moskova ziyareti, muhaliflerine verdiği güçlü bir mesajdı.

Libya Ulusal Ordusu’nun basın servisi (ANL)’nin bu ziyarete dair yayınladığı videoda, Halife Hafter, Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov tarafından karşılandıktan sonra toplantı odasına geçildi. Toplantı odasına geçilirken heyetler arasında gizemli bir karakter göze çarpıyordu: Rus özel askeri şirketi Wagner Grubu’nun sahibi Yevgeny Prigozhin.

Wagner Grubu Libya’da iddiası

Terörle mücadele ve Libya’daki siyasi krizin çözümüne yönelik düzenlenen Moskova’daki toplantıda, iddiaya göre Rusya’ya bağlı askeri birliklerin Libya’da görevlendirilmesi de konuşuldu. Heyetler arasında Yevgeny Prigozhin’in de yer alması Wagner Grubu’nun Libya’da yer alacağı iddiasını doğurdu.

The Sun gazetesinin haberinde, İngiltere Başbakanı Theresa May'e bir rapor sunan İngiliz istihbarat Kurumları, Libya’nın sahil kentleri Tobruk ve Bingazi'de Rus özel askeri şirketi Wagner grubunun askeri üsleri bulunduğunu iddia etmişti. İngiliz İstihbarat Kurumu’na göre, Putin Libya’yı ‘yeni Suriye’ yapmayı hedefliyor.

İlk olarak Ukrayna ve Kırım’da görev alan Wagner Grubu, Suriye’de aktif rol alıyor. En önemli görevi petrol sahalarını korumak olan grubun Suriye’de en çok gündeme geldiği bölge ise petrol sahaları ile ön plana çıkan Deyr ez Zor’du.

Wagner Grubu’nun Suriye’de olduğu gibi Libya’da da petrol sahalarını korumak için aktif rol oynaması bekleniyor. Daha önce Rus özel birlikleri Mısır’ın kuzeybatısında Libya sınırındaki kıyı kenti Sidi Barrani’de Hafter’e bağlı güçlere eğitim vermişti.

Yevgeny Prigozhin’in çok yönlü kişiliği

İş adamı kimliği ile bilinen Yevgeny Prigozhin, aslında bundan çok daha fazlası. Bir restoran şirketinin yöneticiliğini yapan Prigozhin, Putin’in aşçısı olarak biliniyor. Savunma Bakanlığı’ndan ihaleler alan Prigozhin’e ait şirketlerin kışla ve eğitim birimleri başta olmak üzere Rusya’daki birçok kurumun temizlik ve yemek ihalelerini almış durumda.

Prigozhin’in yemek şirketlerinden birinin başında Wagner Grubu’nun Komutanı, Rus askeri istihbaratı için çalışan eski bir yarbay olan Dmitry Utkin bulunuyor. Yevgeny Prigozhin aynı zamanda Wagner Grubu’nun ticari yüzü Evro Polis isimli şirketi de yönetmekte.

2016 yılında gerçekleşen ABD Başkanlık seçimlerine müdahale edildiği iddiasıyla St. Petersburg merkezli Internet Researvh Agency isimli “troll çiftliği” ABD tarafından yaptırıma tabi tutulmuştu. Yaptırıma listesinde Putin’in aşçısı olarak bilinen Yevgeny Prigozhin’in ismi de yer almıştı.