Rus paralı asker grubu Wagner’in kurucusu Rus iş insanı Yevgeny Prigojin, Ukrayna’nın Bahmut şehrinde denetimi sıkılaştıran kuvvetlerinin Moskova’nın Şubat ayında vaat ettiği mühimmatı almaması halinde, şehirdeki ön hatların çökebileceği konusunda uyardı.

Prigojin, Cumartesi günü Telegram kanalında yayınlanan bir videoda, “Wagner, Bahmut’tan şimdi çekilirse, tüm cephe çöker. Bu durum, Rus çıkarlarını koruyan tüm askeri oluşumlar için hoş olmayacak” dedi.

Reuters, videonun ne zaman ve nerede kaydedildiğini bağımsız olarak teyit ettiremedi.

Prigojin Cuma günü yaptığı açıklamada, birliklerinin geçen hafta çatışmaların yoğunlaştığı ve Rus güçlerinin neredeyse her yönden saldırdığı Bahmut’u fiilen kuşattığını öne sürdü.

Ancak Pazar günü, Moskova’nın Şubat ayında Wagner güçlerine vaat ettiği mühimmatın çoğunun henüz sevk edilmemesinden şikayet etti.

Wagner Başkanı, söz konusu videosunda, “Şimdilik sebebini anlamaya çalışıyoruz, bu sadece sıradan bir bürokrasi mi yoksa bir ihanet mi?” diye sordu.

Üst düzey askerli liderleri düzenli olarak eleştiren Prigojin, geçen ay Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valeri Vasilyeviç Gerasimov’u vatana ihanetle suçlayarak, ordusuna yardım gönderilmesinin engellendiğini öne sürdü.

Prigojin yaklaşık 4 dakikalık videoda, Rusya’nın savaşı kaybetmesi halinde hükümetin Wagner’i olası günah keçisi olarak göstermek istediğinden endişe duyduğunu söyleyerek, “Geri çekilirsek, savaşı kaybetme yolunda asıl adımı atanlar olarak sonsuza dek tarihe geçeceğiz” dedi.