Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (BMGK) Rusya'yı, Ukrayna'ya saldırıları nedeniyle Cenevre merkezli İnsan Hakları Konseyi üyeliğinden çıkardı.

Genel Kurulda yapılan oylamada, Rusya’nın üyelikten çıkarılmasına 193 üyeden 93 ülke destek verirken, 24 ülke karşı çıktı, 58 ülke ise çekimser kaldı.

Sırbistan’ın Rusya'nın İnsan Hakları Konseyi’nden çıkarılmasına destek veren 93 ülke arasında yer almasını Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, önümüzdeki günlerde petrol ticaretine ilişkin yaptırım paketinde Sırbistan’ın kaderine karar verileceğini ve bu nedenle ülkesinin zor bir durumda kaldığını bildirdi.

Vucic, “Bunu Putin’e de söyledim. İmkanların tükenmiş olduğu bir durumdayız ve kendi ülkemizi korumak istiyoruz. Yatırımlar olmazsa maaşları nasıl ödeyeceğiz” dedi.

Sırbistan Cumhurbaşkanı, ülkesinin askeri olarak tarafsız bir ülke olmasına rağmen siyaseten tarafsız olmadığını söyledi.

ARNAVUTLUK’TAN ÖVGÜ

Sırbistan’ın BM’de bir kez daha Rusya aleyhinde oy kullanması, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama tarafından övgüyle karşılandı.

Konuya ilişkin Twitter üzerinden yayınladığı paylaşımında Rama, Sırbistan’ın Rus saldırganlığının yeni dalgasına karşı Batı ile bir arada olmasının bölge için güzel bir haber olduğunu söyledi.