İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İngiliz mevkidaşı Liz Truss ile Viyana müzakereleri ve bölgesel konularla ilgili telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Abdullahiyan, Viyana’da devam eden nükleer anlaşma görüşmelerinin kritik bir eşiğe geldiğini belirttiği ve müzakere eden tarafların ciddiyet ve sorumlulukla hareket etmeleri gerektiğini ifade etti.

Tüm tarafların tek bir metin üzerinde anlaşmaya varmaları gerektiğini dile getiren Abdullahiyan, İran'ın taleplerinin dikkate alınması gerektiğinin altını çizdi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Truss konuşmasında, ilişkilerin geliştirilmesinin iki ülke çıkarlarına katkı sağladığını ifade ederek, İngiltere'nin İran'a olan borcunun da yakın bir zamanda ödenmesini ümit ettiğini belirtti.

İran devlet medyasına göre, Şah Rıza Pehlevi döneminde Tahran, İngiltere'ye tank ve zırhlı araç almak için 400 milyon sterlin ödeme yaptı ancak silahları teslim alamadı. İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, 5 Eylül'de yaptığı açıklamada İngiltere’nin İran hükümetine olan borcunu kapatmak için büyük bir ciddiyet ile çalıştığını ifade etmişti.

VİYANA MÜZAKERELERİ

Nükleer anlaşmanın yeniden tam anlamıyla uygulanmasını sağlama ve ABD'nin anlaşmaya dönüşünün ele alındığı görüşmeler, Rusya, Çin, Almanya, Fransa, İngiltere ve İran'dan üst düzey temsilcilerin katılımıyla Viyana'da gerçekleşiyorken, Washington ise Avrupa Birliği (AB) aracılığıyla görüşmelere dolaylı katılım sağlıyor.