Tamamı kadınlardan oluşan Uluslararası Vicdan Konvoyu, Çin yönetimi tarafından toplama kamplarında hapsedilen Doğu Türkistanlı kadınlar için harekete geçti.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan İnsan Hakları ve Adalet Hareketi (İHAK) Genel Başkan Yardımcısı Avukat Gülden Sönmez, “Dünya kadınlarının vicdani itirazı olarak bir araya gelen Vicdan Konvoyu bu sefer Çin tarafından toplama kamplarında hapsedilen Doğu Türkistanlı kadınlar için yola çıkacak. 8 Mart 2022 için hazırlıklarımız başladı” dedi.

MÜSLÜMAN KADINLARIN SESİNİ DUYURACAK

Dini, etnik ve siyasi baskıların arttığı Doğu Türkistan’da uygulanan soykırıma uluslararası camianın dikkatini çekmek isteyen Konvoy, 8 Mart 2022’de yola çıkmak üzere tüm hazırlıkları tamamladı.

Dünya kadınlarının vicdani itirazı olarak bir araya gelen Uluslararası Vicdan Konvoyu, her gün işkence, kötü muamele, zorla kısırlaştırma, cinsel şiddet ve çocukları zorla ailelerinden ayırma gibi uygulamalara maruz kalan Müslüman kadınların seslerini dünyaya duyuracak.

Dünyanın çeşitli yerlerindeki kadınların dikkatini çekmek için 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde harekete geçmesi planlanan konvoyla ilgili detayların önümüzdeki günlerde basın toplantısı ile duyurulacağı kaydedildi.

İLK OLARAK SURİYE İÇİN HAREKETE GEÇMİŞTİ

İHH İnsani Yardım Vakfı’nın destek verdiği Vicdan Konvoyu, daha önce Beşşar Esed rejiminin kontrolü altındaki Suriye hapishanelerinde tutsak edilen kadınların özgürlüklerini talep etmek amacıyla bir araya gelmişti.

Suriye’de 10 yıldır devam eden savaşta tutsak edilen, işkence ve kötü muamele gören kadınlara dikkat çekmek ve özgürlüklerini talep etmek için oluşturulan Uluslararası Vicdan Konvoyu 6 Mart 2018’de İstanbul’dan yola çıkıp 8 Mart 2018'de Hatay’a ulaşmıştı.

Türk kadınlarının öncülüğünde 55 ülkeden farklı din, dil, ırk ve kültürlerden kadınların yola çıktığı etkinliğe binlerce kadın eşlik etmişti.

Konvoya; İHH İnsani Yardım Vakfı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Memur-Sen, İnsan ve Medeniyet Hareketi, Hukukçular Derneği, Özgür-Der, KADEM, iHAK, AİD, TÜGVA, AKDAV, Ensar Vakfı, TGTV ve İDSB destek verdi.